Пинко убит от сводници или от длъжници


Петър Василев-Пинко, който бе застрелян с куршум в главата в събота вечерта в Ботевград, е убит от конкуренти заради бизнеса с проститутки.

Това е една от версиите, по които работят местните криминалисти. Другата е, че Пинко може да е поръчан от човек от обкръжението си, с когото се скарал заради показания по следствено дело.

"Проверихме всички, свързани с Пинко. Сред тях има и хора, свидетелствали срещу него, но мотивът за престъплението още не е ясен", каза полицай. В Ботевград се говори, че Пинко е давал пари на заем срещу лихви. Затова не се изключва вероятността той да е застрелян от длъжници.

Убиецът го е

проследил до

платен паркинг

в края на града близо до горското стопанство. Той винаги оставял колите си там, за да не ги паркира в циганската махала, откъдето много се крадяло. Но не ходел пеша. За да се прибере в 3-етажната си къща, викал такси.

На 16 януари между 20,30 и 21 ч Пинко минал с мощното си "Ауди Q7" покрай седянка на таксита и махнал на едно от тях да кара след него - вероятно за да го наеме после до вкъщи.

"Пинко се провикна на шофьора да включи апарата", разказва свидетел. Таксито го последвало до входа на паркинга и останало да чака. Но Пинко се забавил. През това време убиецът го издебнал в гръб и пуснал един куршум в главата му. Предполага се, че сводникът дори не го е видял.

Притеснен, че Пинко много се бави, шофьорът на таксито се обадил в компанията си да пита дали клиентът не е отказал колата. Оттам му казали, че не е звънял, но че в студа Пинко може да чака на топло. Таксиджията тръгнал да го търси. Намерил го проснат по лице в снега до вратата на аудито и веднага се обадил в "Бърза помощ".

Убийството на Василев бе тема номер 1 в Ботевград в понеделник.

Полицаи твърдят, че Пинко е сред големите босове в трафика на жени. Набирал момичетата и най-често ги пращал да проституират в Италия. Там ги поемал брат му. Обикновено търсели момичета за град Перуджа. Циганите обаче отричат, даже се ядосват, като чуят някой да нарича Пинко сводник.

"Не го знам какви далалери въртеше, но винаги оставяше добри бакшиши", каза сервитьорка в кафе в центъра на Ботевград. Циганите, струпали се пред дома му, уверяваха, че бил "добър и услужлив".

"Винаги помагаше да си нацепим дървата", казва съседката му баба Иванка. В двора на триетажната къща на Василев бяха няколко от неговите приятели, но те отказаха коментар.

Пинко бе абонат на полицията в Ботевград, но името му доби известност в криминалните хроники през март 2011 г. Тогава той бе

арестуван

при акция

"Пеперудите" с

още 3-ма души

от Ботевград. Брат му Васко Врачанина бе обявен за издирване, но чак след година и половина бе спипан в Италия с фалшив паспорт, а после бе екстрадиран.

По делото Пинко бе обвинен като тартор на група за сексуална експлоатация на жени и трафик, действала от 2008 г. до 8 март 2011 г. Освен с показания на проститутки прокуратурата тогава обяви, че разполага и с тетрадка, в която били записвани всички доходи от проституция.

След акцията обаче се оказа, че Пинко и другите двама задържани се водят безработни. Нямат един трудов стаж, а живеят на широко.

Според разследващи за Пинко и брат му навремето работели момичета, които причаквали клиенти на околовръстното на София, на разклона за с. Герман и Камбаните. Секструженичките имали постоянна клиентела и изкарвали до 750 лв. в "силните" дни. В студа печелели по 100-200 лв.

Пинко и брат му решавали колко от спечелените на пътя пари да оставят на проститутките. В началото ги държали изкъсо, понякога ги оставяли без пари и храна, но като се замогнали, променили отношението си.

Давали на

момичетата пари

за дрехи и

гримове,

понякога подпомагали и семействата им.

Секструженичките били надзиравани пряко от шофьори, които се грижели и за сигурността им. Пинко конролирал хората си дистанционно - по телефона, пътувал до София само ако възникнат проблеми.

Шофьорите карали жриците на любовта от Ботевград до околовръстното. Вземали ги от кафене до болницата в Ботевград. Наблюдавали дали си вършат работата и събирали парите. Босовете пък влагали печалбите в коли и жилища.

В Ботевград твърдят, че Пинко се отличавал от другите в махалата, защото живее богато. Джиткал из града с ауди, БМВ и джип "Киа".

С брат му

сменили поне

12 автомобила

- сред тях два мерцедеса, две аудита, фолксваген, пежо и "Алфа Ромео 145", опел. Четири от колите на семейството по документи се водели на баща му Косто и майка му Росица.

Убитият ботевградчанин има тлъсто досие, лежал е 12 г. по арестите и затворите. Според полицаи "кариерата" му тръгнала с дребни кражби. След задържането му през 2011 г., последвано от домашен арест, стана ясно, че Пинко има 18 присъди за различни престъпления. Само от 2000 до 2008 г. той има 5 присъди за измама, грабеж, съпротива на властта и други провинения. Името му е замесено дори в отвличане на непълнолетно момиче за проституция в Плевенско през 2002 г., но няма информация делото да е приключило с присъда.

Пинко има 2 деца

от две различни

жени,

но официално няма брак. Едното е на 12 г., а другото е с 4 г. по-малко.

Братът на Пинко - Васил Василев-Васко Врачанина, лежи в затвора, тъй като има 2 влезли в сила присъди от общо 5,5 г. затвор. По искане на районната прокуратура в Ботевград той е докаран от Италия под конвой у нас през 2012 г. По делото за проститутките Врачанина е привлечен под отговорност задочно. Окръжната прокуратура в София е поискала разрешение от италианските власти той да бъде разследван и съден и по това дело. Има издадена и нова заповед за арест. Но тъй като отговор от Рим още няма, делото засега е висящо, уточниха от прокуратурата в отговор на запитване на "24 часа".

Очаква се поради настъпила смърт делото срещу Пинко да бъде прекратено. Обвиняема по него е и Вуна Маринова, която след акция "Пеперуди" бе сочена за ковчежник на групата.

Б. Гяурова: Членовете на ВСС или не могат да осъзнаят какво става, или просто ги е страх

Предишна новина

ДСБ поиска прокурорско разследване на сделката за "Хемус"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.