Пиян поляк ще лежи в наш затвор, след като приземи еърбъс в Сарафово с приказки за бомба


67-годишният поляк Войчех Майевски приземи извънредно в Бургас самолет "Еърбъс 320" от Варшава за египетския курорт Хургада. На борда той се разкрещял, че има бомба.

Екшънът се разигра около 5,48 ч, когато машината кацна в Бургас. Сигналът с искане за разрешение да се приземи бил подаден в 5,30 ч, докато

самолетът със

161 пътници

прелитал над

България на път

за Египет,

а най-близкото разстояние се оказало летището в Сарафово.

Сигналът вдигна на крак властите, връщайки ги в спомените за атентата на Сарафово преди 3 г. Докато се установи, че сигналът е фалшив и туристът си е направил шега в нетрезво състояние, в продължение на 5 часа държавата бе в състояние на повишена степен на готовност за реагиране на терористичен акт.

Шокът в Бургас беше още по-голям заради първоначалната информация, че самолетът идва от Египет.

Още при кацането машината бе заобиколена от антитерористичния отряд, а на пистата имаше линейки, пожарни и химически служби.

След това еърбъсът бе преместен на безопасна стоянка за проверка, а пътниците изведени в чакалните на аерогарата за разпити, докато екип на ДОТИ претърства аероплана.

Сред пасажерите имаше две бебета и 70-годишен мъж с диабетна криза, за които бяха осигурени специални храни и инсулин, който се оказа в багажа за проверка на болния пасажер. Още

6-има души с

хронични

заболявания са

потърсили

лекарска помощ

заради невъзможност да си вземат хапчетата.

По нареждане на окръжната прокуратура в Бургас Войчех Майевски бе арестуван за 72 часа, след което ще му бъде поискана постоянна мярка за задържане под стража.

Той е обвинен по чл. 341 А, ал. 2 от НК за застрашаване сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет, съобщавайки лъжлива информация, съобщиха на извънреден брифинг апелативният прокурор Любомир Петров и наблюдаващият Красимира Кателиева.

Ако бъде признат за виновен, полякът може да лежи в затвора от 3 до 15 г.

Разследващите заявиха, че освен екипажа са разпитани и 7 пътници, били най-близо до Майевски.

"В ситуация, в която светът е настръхнал от терористично действие, да се шегуваш, че в самолет има бомба, не е само пиянско действие, а поведение, довело до много сериозни последствия", коментира прокурор Любомир Петров.

Той уточни, че въпреки че престъплението е извършено във въздуха в самолет, който е на чужда държава, съгласно чл. 5 от НК може да се води наказателно производство в България, когато са засегнати интересите на държавата.

Според разследващи

пасажерът бил

в нетрезво

състояние и

се пошегувал,

че носи бомба. При разпита в полицията обяснил, че за нея съобщил първо на стюарда, а той уведомил командира на полета.

"Взели сме му кръвна проба за алкохол", каза шефът на ОД на МВР-Бургас, комисар Калоян Калоянов, но не отрече, че полякът е употребил алкохол.

Още по обяд окръжният прокурор Калина Чапкънова официално обяви, че на борда на самолета няма открито взривно устройство. Наблюдаващият прокурор Кателиева уточни, че около 16 ч огледът на самолета вече е бил приключил.

Проверката била извършена багаж по багаж и във всички отделения на самолета. Въпреки това пасажерите отказали да продължат с него и поискали да отлетят за Египет с друг самолет.

Имало и младо семейство, което пожелало да остане в Бургас и да се прибере в родината.

Часове по-късно полската компания "Смол Планет" прати друга машина, с която всички пасажери излетяха за Египет около 17 ч. Въпреки че беше проверен още при кацането на първия самолет, багажът на пътниците повторно минал на скенер и ръчно преровен от съображения за сигурност.

"Няма да искаме обезщетение за разходите по обслужването на самолета, въпреки че таксуваме случая като акт на намеса в гражданската авиация на България", заяви пред "24 часа" изпълнителният директор на летището Георги Чипилски.

От прокуратурата обаче уточниха, че

за размера на

щетите ще се

претендира по

съдебен път

и ако полякът бъде признат за виновен и осъден, ще трябва да ги заплати.

Говорителят на апелативната прокуратура Йовита Григорова обясни, че случаят вече е поет от окръжната следствена служба в Бургас.

"Всички служби действаха в изключителен синхрон, а още в първата минута знаехме с какви запаси от кръв разполагаме. Получи се нещо като генерална репетиция за действия в такива ситуации", коментира бургаският кмет Димитър Николов.

Докато траеше проверката на самолета, летището бе отцепено - до обяд нямаше полети от и за Бургас. В 14 ч излетя редовен самолет за Лондон.

Камикадзето от Париж Ибрахим Абдеслам съден за кражба с взлом

Предишна новина

Управляващите и ДПС предлагат спорните поправки за такситата да влязат в сила от юли

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.