Петьо Петров – Пепи Еврото оглави Столичното следствие*

Петьо Петров – Пепи Еврото оглави Столичното следствие*

Небезизвестният в юридическите среди Петьо Петров – Пепи Еврото оглави Столичното следствие, потвърдиха днес от Софийска градска прокуратура. Това се е случило със заповед на градския прокурор Николай Кокинов от вчера. По закон административните ръководители на окръжните прокуратури в страната назначават със заповед шефовете на следствените отдели към тях.

Петьо Петров се прочу като "професионален прокурорски свидетел" по няколко обществено значими дела, а участието му в тях неизменно будеше съмнения.

Следователят бе основен свидетел по процеса срещу бившия шеф на Софийската районна прокуратура Славчо Кържев, както и по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров.

Едно от обвиненията, които повдигна прокуратурата срещу Кържев бе, че на 8 февруари 2002 г. е склонявал Петьо Петров (тогава прокурор) да върне на Петър Милев, обвиняем по досъдебно производство, лек автомобил "Опел Вектра", който бил предмет на спорна собственост. Следовател по производството е бил Ясен Тодоров, срещу когото Милев е подал жалба. Близо пет години по-късно делото приключва, като три съдебни инстанции признават Кържев за виновен по това обвинение.

Обвинителната теза на прокуратурата се крепи на показанията на двама души – натисканият подчинен прокурор на Кържев – Петьо Петров, който е и единствен очевидец на престъплението и Ясен Тодоров – тогава следовател по делото срещу Петър Милев, а сега член на ВСС. Милев е спорният собственик на колата, която се твърди, че Кържев накарал Петров да върне. На практика именно Петьо Петров и Ясен Тодоров са свидетелите, на чиито показания и трите инстанции "стъпват", за да признаят Кържев за виновен. Съдът се доверява безусловно на Петров и Тодоров, като кредитира техните показания за сметка на няколко подчинени прокурора на Кържев, които подкрепят защитната теза.

След като чува присъдата на първата инстанция, Кържев я коментира лаконично пред журналисти: "Петьо Петров е един много добър професионалист в своята област. Вие ще отгатнете в коя. Направете си извода за какво съм осъден и кой е основният свидетел. Аз съм единственият ръководител, който е осъден".

Петров изиграва ключова роля и в разследването срещу Николай Цонев, тъй като прокуратурата твърди, че тримата подсъдими са участвали в "сговор", предлагайки му подкуп. Делото е минирано от СРС-та, които според съда на първа инстанция са използвани незаконосъобразно, а съмненията, че Петров сам си е поискал облага, така и не бяха разсеяни докрай. Изслушаните записи от специалните разузнавателни средства в съдебното заседание пред СГС показаха значителна активност на Петров в комуникацията с обвинения за посредник в предаването на подкупа съдия Сантиров.

Именно Петров е й следовател по делото за пране на пари срещу съсобствениците на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов.

Припомняме също, че Петров е "защитен" от колегите си от прокуратурата след като на 12 юли 2010 г. в София предизвиква катастрофа, като удря две коли. Пристигналите на място полицаи тествали Петров с дрегер, който показал над 1.2 промила алкохол. Кръвната проба на следователя обаче впоследствие изненадващо установила само 0.2 промила алкохол в кръвта. Софийската районна прокуратурата обаче отказва да образува дело, тъй като по закон такова се образува, ако кръвната проба покаже над 1.2 промила. Става ясно, че разследването е осуетено преди да почне, защото кръвната проба е била взета над четири часа след инцидента, въпреки че по закон това се прави не по-късно от час. След намеса на ВСС материалите по делото са пратени в Софийската градска прокуратурата за проверка, която потвърждава постановлението. По-късно се намесва и Софийската апелативна прокуратура, която връща преписката на районно ниво и праща материалите и на Инспектората на ВКП. Междувременно изтичат давностните срокове за образуване на дисциплинарно производство срещу Петров.

*Препечатваме статията от "Съдебни репортажи"

 

 


Прокуратурата така и не разбра за "Мишо Бирата" заради МВР или ДАНС*

Предишна новина

Съдът в Украйна изхвърли от парламента депутат, който е адвокат на Тимошенко

Следваща новина

Коментари

65 Коментара

 1. 66
  Алф | нерегистриран
  0
  0

  А малеееее що сте злобни сите българи.....Ето за това ще сме все на този хал. Всички сте малки, злобни и завистливи душици. Аз да Ви кажа досега не чух някой да каже, че е дал пари на г-н Петров. Но умрете си от злоба, ще се задушите в собствената си омраза малки злобни мишлета. Желая много здраве на всички и успехи на г-н Петров в новото му амплоа.

 2. 65
  Е добре де, айде някой поне две добри думи да напише за Петьо-срамота е. | нерегистриран
  0
  0

  Ми кара хубава кола човека !

 3. 64
  иван | нерегистриран
  0
  0

  Е добре де, айде някой поне две добри думи да напише за Петьо-срамота е.

 4. 63
  Мракобесието | нерегистриран
  0
  0

  Консумиране на обещанието за показанията срещу Николай Цонев! Поръчано - пито -платено!

 5. 62
  1.11 | нерегистриран
  0
  0

  Всяко чудо за три (работни) дни! Сигурен съм, че до четвъртък сутринта коментарите по форумите отдавна ще са спрели, страстите ще са утихнали и поредното петно върху съдебната система рутинно ще премине в историята. Сигурен съм в това! СДигурен съм, защото това правило многократно е потвърждавано. Не по - малко скандалните назначения на Крънчева и Немска не предизвикаха даже и тридневно недоволство в съдебната система. Гугушева продължава да е спец прокурор... Казвал съм и друг път - за пълната кочина, в която е превърната съдебната система не са виновни толкова корупционерите от ВСС и политическата върхушка, колкото магистратите, претендиращи, че са честни, съвестни, почтени, коректни, стриктни към служебните си задължения. Защото мълчат... Винаги... С изключение на случаите, в които не получават очаквано ДМС. Но дори и тогава бунтът им е тих и анонимен... Докато мълчим не само ще бъдем обградени от Крънчевци, Немски, Френски, Евра, Ясентодоровци и вся остальная сволач, но и тази сволъч ще ни ръководи... Към светлите си бъднини...

 6. 61
  мма | нерегистриран
  0
  0

  направо невероятно!!! В момент, в който хората са по улиците с искания за край на шуробаджанащината, искания за чисти лица в управлението и пр., се назначава на ръководна длъжност човек като "еврото", който не само няма място там, но и въобще няма място в съдебната система. СРАМ! ПОЗОР!

 7. 60
  pepill4o | нерегистриран
  0
  0

  Кака ви не е срам да хулите любимия ми бе?Мили-обичам те,не им обръщай внимание-ти си моето злато и гордост..ще им покажем ние...толкова се гордея с тебе мило особено като кръстосаш крака като дама...нали се мойта дама все пак..нека си говорят.

 8. 59
  изненада | нерегистриран
  0
  0

  ЦАЦАРОВ Е ПРЕКАЛЕНО ИНТЕЛИГЕНТЕН ЗА ДА ЧЕТЕ ПРАВЕН СВЯТ,ЧЕТЕМ НИЕ СТУДЕНТИТЕ,ДОКАТО СЕ ОРИЕНТИРАМЕ

 9. 58
  Стойчо | нерегистриран
  1
  0

  Мара ба Пепи! Помниш ли ме? Аз съм от Сливен, дето преди години ми оправи делото.

  Да си жив и здрав Пепо, майната им на завистниците

 10. 57
  Незнайко | нерегистриран
  0
  0

  Не знам кой трябва да излезе и да каже какво става с делото срещу този човек!Има ли дело,няма ли,има ли алкохол,няма ли..

  Иначе какво става - с висящо дело не само стои в системата,но и го повишават?

 11. 56
  --- | нерегистриран
  0
  0

  Какво образование и какво битие , извън свидетелстването срещу магистрати има в кариерата на този човек?

 12. 55
  грешката | нерегистриран
  0
  0

  голяямата непростима грешка!

 13. 54
  Мамка му | нерегистриран
  0
  0

  Защо в тая шибана държава все мръсници и бандити се назначават на ръководни длъжности?

 14. 52
  Съдия | нерегистриран
  1
  0

  Пожелавам успехи на колегата Пепи! Много евро и много разработки, по които да е "ключовия" свидтел! Бравос! Хвала на такива мазни нагаждачи!

  Искрено се надявам Цацаров да намира време за да чете постовете в Правен свят - полезно е!

 15. 51
  едрата цаца | нерегистриран
  1
  0

  Опитният ловец трябва да остави животното да изпълзи от. дупката, да си намери себеподобните, дори и да направи някоя пакост.,, да се успкои и едва тогава хуманно да бъде отстреляно, заедно с. близко стящите до него други животни

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.