Петима мъже, сред които и полицай, готвели фалшиви документи за мигранти

Петима мъже, сред които и полицай, готвели фалшиви документи за мигранти
Част от иззетите доказателства при обиските, снимки:ПРБ

Района прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа петима мъже, сред които и полицейски служител в Дирекция „Миграция“, за изготвяне на неистински официални документи на чужди граждани, съобщиха от държавното обвинение.

Към наказателна отговорност са привлечени В.Г., на 60 г., Б.Я., на 54 г., Р.С. на 55 г., Х.Л., на 43 г., и Б.К. на 45 г., полицейски служител в Дирекция „Миграция“ към МВР, за това, че с цел имотна облага, подбудили и подпомогнали други лица, които съставяли неистински официални документи за самоличност (карти за постоянно пребиваване на чужденци на територията на Република България) – престъпление по чл.308 ал.3, т.2, вр.  с ал.2, и ал.1, вр с чл.26  ал.1, вр.  с чл.20 ал.3 и ал.4 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 10 години.

Спрямо В.Г., Б.Я. и Р.С. е повдигнати обвинения и по чл. 281 ал.1 от НК – за това, че с цел имотна облага противозаконно подпомагали чужденци – граждани на Турция и Тунис, да пребивават в България в нарушение на закона, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 г. и глоба от 3 000 до 10 000 лева,

Спрямо Б.Я. е повдигнато обвинение и за това, че държал служебни знаци в нарушение на Закона за МВР и Закона за съдебната власт – служебни знаци на ГДБОП, ГД „Национална полиция“ и Прокуратура на Република България – престъпление по чл. 274а , ал. 1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 г. или „Пробация“.

На 15, 16, 17 и 18 януари 2021г., в Пловдив, Ихтиман, Карлово и Самоков, под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив, са били проведени множество действия по разследването от служители на отдел "Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и Окръжен Следствен отдел, по досъдебно производство  за документни престъпления. Извършени са 15 претърсвания и изземвания в жилища, леки автомобили и служебни помещения, при които са били намерени и иззети множество неистински официални документи – карти за продължително пребиваване на чужди граждани в България. По време на полицейската операция са били иззети вещи, необходими за изготвяне на тези неистински документи за самоличност - снимки на различни лица, копия от документи за самоличност на албански граждани, заготовки за изготвянето им, преса за изработката им  и др.

До момента е установено, че неистинските документи за пребиваване у нас са били изготвяни, за да бъдат предоставени на албански, турски и тунизийски граждани с цел свободното им придвижване в границите на Европейския съюз.

Според събраните доказателства, обвиняемите  влизали в контакт с граждани на Турция, Албания и Тунис, които желаели да се снабдят, не по установения ред, с документи за постоянно пребиваване в Република България, след което срещу различни парични суми, достигащи над 10 000 евро, са ги снабдявали с тях.

Б.К., като полицейски служители – инспектор в дирекция „Миграция“ към МВР, снабдявал другите обвиняеми  с данни от информационните архиви на МВР.

До момента има установени двама чужди граждани, които са направили опит да напуснат пределите на България в посока държави от ЕС, с предоставените и изготвени от обвиняемите неистински документи. Те са били задържани на съответните гранични пунктове у нас.  Иззети са пет броя неистински официални документи за продължително пребиваване в България на чужденци, които са с изключително високо качество на изработка. При претърсванията и изземванията на два от адресите са намерени и огнестрелни оръжия – два броя пистолети  и боеприпаси. Наред с това обвиняемите са се занимавали и с изготвяне на неистински дипломи за завършена степен на образование, които ги продавали по 2 000 лева.

Петимата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Утре, 19 януари 2021 г., Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Подробности по случая бяха изнесени на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и МВР, в който участваха Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив, ст. комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив, Стефан Банков, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, Светослава Пенчева и Стоян Павлов, наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура – Пловдив.

Още по темата

Убиецът на Милен Цветков обжалвал постоянния си арест 13 минути преди края на срока

Предишна новина

Томислав Дончев: До седмица казваме дали заведенията ще отворят

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.