Пет неизвинени отсъствия от училище за месец спират детските надбавки за една година

Пет неизвинени отсъствия от училище за месец спират детските надбавки за една година

Пет неизвинени отсъствия в един месец на дете от училище ще водят до спиране на детските надбавки за семейството му за една година. Същата мярка и за същия период от време ще се прилага, ако малчуганите отсъстват три дни в месеца от детска градина. Това предвиждат окончателно приетите от Народното събрание промени в Закона за социалното подпомагане.

Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лева. Ако сумата е до 400 лева на месец, се дават 40 лева за едно дете, 90 лева - за две, 135 лева - за 3 деца, 145 лева - за четири и по 20 лева за всяко следващо. Детски получават и семейства с доходи на човек между 401 и 500 лева, но те са 80% от размера, който се дава за по-ниски доходи.

Според Министерството на образованието досегашните механизми не работят, тъй като при спирането на детските за един месец се намалявал доходът на семействата, размерът им падал под гарантирания минимум и на следващия месец, след налагането на санкцията, на практика те взимали повече пари.

Председателят на образователната комисия в Народното събрание Милена Дамянова подчерта, че измененията имат за цел не да отнемат пари от децата, а да се прави така, че, ако родителите са безотговорни, средствата пак да отиват за детските нужди. "Ние искаме парите, които държавата отпуска като помощи за децата и за тяхното образование, да отиват и да бъдат при децата, да се използват ясно за техните нужди и когато е доказано, че родителите са безотговорни и не могат да използват тези средства за нуждите на децата, ние прехвърляме тези пари към училището и към детската градина, за да гарантираме правата на децата", заяви Дамянова.

Срещу въпросната мярка се обяви председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС. "Учителката в междучасието преценява, че детето има нужда от маратонки, отива до най-близкия магазин и за 40 лева купува маратонки, пергел или тетрадка. Това ли ми казвате в момента?", заяви той.

Според промените също така, помощта от 250 лв. за първокласници ще се изплаща на два пъти, като половината ще се дава, ако детето продължава да ходи на училище и през втория срок. Регламентирано е още и, че получаването на месечни социални помощи вече се обвързва и с полагането на общественополезен труд от безработни в трудоспособна възраст, регистрирани в дирекцията "Бюро по труда", и участието им в обучение за ограмотяване и/или повишаване на квалификацията. Изключение ще са случаите на майчинство или когато здравословното състояние на лицето не позволява това.

"За да се опитаме да решим проблема с така наречения "социален паразитизъм", с това, че има едни хора, които дълго време стоят изцяло и само на социални помощи, без да се опитват да се ограмотят, без да се опитат за някаква своя квалификация или да повишат тази своя квалификация и да се върнат обратно на пазара на труда", заяви Александър Сиди от "Обединени патриоти".

Няма нито един опит за телефонна измама у нас за последните 24 часа

Предишна новина

Закритите съдебни заседания са противоконституционни, но по-високите такси за касация – не

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  RRR | нерегистриран
  8
  -1

  Нормалните хора от десетки години не получават детски, та ми е все тая.За тази държава само циганите и неработещите търтеи са електорат.

 2. 1
  Докога | нерегистриран
  9
  0

  Искаме детски за всяко дете. Другото е дискриминация.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.