Пенгезов даде на Етичната комисия на ВСС прокурор Стоил Тойчев

Пенгезов даде на Етичната комисия на ВСС прокурор Стоил Тойчев

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов е сезирал Етичната комисия с искане за проверка за уронване на престижа на съдебната власт от прокурор Стоил Тойчев от Софийската градска прокуратура (СГП), научи "Правен свят".

В писмо до комисията Пенгезов настоява за проверка във връзка с интервю на Тойчев пред в. "24 часа", в което изнася факти и данни от разследването по т.нар. афера "ОПАК". Това, по думите на Пенгезов е нарушение на принципа на конфиденциалност от Етичния кодекс на магистрата, според който "магистратът е длъжен да пази абсолютна дискретност и служебна тайна в социалното си общуване и частен живот относно фактите или сведенията, станали му известни при или по повод изпълнение на служебните си задължения и да изисква същото от съдебните служители".

Същевременно, изтъква шефът на САС, във въпросното интервю прокурор Тойчев казва, че не е бил компетентен да разследва случая, но след като го разследвал и приключил, вече го дал за разследване на "компетентната прокуратура". "Вън от противоречията, отнасящи се пряко до неговата, а и на държавното обвинение като цяло работа, моля да изясните в какво качество магистратът Тойчев убеждава читателите на вестника в моята виновност, след като дори и да има нещо общо със случая, по който щедро дава разяснения, то той е само една от страните по него", казва Пенгезов в писмото си до Етичната комисия на ВСС.

В този случай председателят на САС смята, че е нарушен принципът на справедливост и прозрачност и по-специално следните текстове: "В рамките на закона, магистратът гарантира публичност на действията и решенията си, като същевременно внимава да не бъдат засегнати законните права и интереси на участници в производството" и "Той излага пред обществеността лично или чрез медиите мотивите за своите решения по дела, представляващи обществен интерес като същевременно избягва поведение и действия, които могат да бъдат възприети като самоизтъкване или прекомерно търсене на обществено признание."

Пенгезов настоява Етичната комисия да обърне внимание и на думите на Тойчев, който казва по повод изказване на шефа на САС, че "вероятно цели да притесни и изплаши част от свидетелите". В този случай Пенгезов пита дали това не е уронване престижа на съдебната власт, след като хората четат в национален всекидневник изявление на прокурор, според което шеф на съд сплашва свидетели.

Председателят на САС настоява за проверка и на още едно изказване на прокурор Тойчев – във връзка с кариерното развитие на съдия Антон Урумов. Обвинителят е казал, че след като е гледал дело, по което страна е бил Пенгезов, съдия Урумов е бил командирован от Софийския районен съд в Софийския градски съд по нареждане на самия Пенгезов, който "като председател на САС е шеф на всички столични съдии".

Веселин Пенгезов категорично отрича това твърдение да отговаря на истината. Според наличните документи Антон Урумов е бил командирован от и.ф. председателя на САС Петя Шишкова.

Председателят на Софийския апелативен съд уточнява, че никога не е бил и няма как да бъде шеф на всички съдии. Вероятно, предполага Пенгезов, структурата на прокуратурата е накарала Стоил Тойчев да мисли постоянно в пирамидален аспект, но той не важи за съда.

И не на последно място – шефът на САС иска Етичната комисия на съвета да каже как едно такова твърдение ще се отрази на репутацията на съдия Антон Урумов и дали, разпространявайки неверни твърдения в обществото, прокурор Тойчев е спазил и по отношение на Веселин Пенгезов принципът на вежливост и толерантност, залегнал в Етичния кодекс: "Колегиалните отношения между магистратите и служителите в съдебната система, независимо от мястото на служебната йерархия, трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт."

По информация на "Правен свят" Етичната комисия на съвета ще обсъжда въпросите около Веселин Пенгезов на заседание в сряда. Вероятно и тогава ще бъде обсъдено и писмото на председателя на САС.

Както е известно, Съюзът на съдиите сезира ВСС с искане за проверка на твърденията на председателя на САС за оказан натиск от политици по определени дела.

Очаква се на заседанието си в четвъртък ВСС да отстрани временно от длъжност Веселин Пенгезов и председателя на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков заради повдигнати срещу тях обвинения, свързани с обществени поръчки по програма ОПАК.

ДАНС отне допуска до секретни данни на Мария Дивизиева

 

Мария Дивизиева, началник на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски, от днес е без допуск до класифицирана информация, съобщи Mediapool. Тя е получила решението на дирекция "Секретна информация" на ДАНС по искане на прокуратурата. В четвъртък Дивизиева бе обвинена, че е улеснила шефа на ВоАпС Петър Петков да извърши престъпление във връзка с усвояване на средства от програма ОПАК.
По-рано днес ГЕРБ поиска премиерът Пламен Орешарски да освободи Дивизиева, ако тя остане без право на достъп до секретна информация.

"Оставането на Мария Дивизиева на поста ще ни създаде, освен национални, и международни проблеми", каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Според него отнемането на допуска показва, че тя не може да изпълнява своите задължения. "Има текстове в Кодекса на труда, които регламентират такова положение. Когато един служител не може да изпълнява своите задължения, той трябва да бъде отстранен от заеманата длъжност", каза Главчев.

Той заподозря, че уволнението на Дивизиева се бави, за да може премиерът Орешарски да се оправдава за изчезнали доклади по същия начин, по който сега прави това Сергей Станишев.

Още по темата

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще открие утре конференция на тема "С лице към бизнеса и добрите европейски практики". Събитието, което се организира от Министерство на правосъдието, в партньорство с Агенция

Предишна новина

Илия Ангелов инспектира затворите в Бургас, Пловдив и Пазарджик

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 22
  Темида | нерегистриран
  12
  -1

  Прокурватурата отдавна е на Околовръстното.

 2. 21
  блатото на шрек | нерегистриран
  4
  -2  такваз е номенклатикурата в съдебната системка .доминирана от дпс кадри поставени лично от бившите мултаци ,който са едно с вечните от по- бившето дс...а вие си четете създадените от тях глупости и си пишете в тъпите създадени от тях форуми.щом ви е по леко така , така. а те - мафията , си имат държава - вашата такава. истината е такава каквато ви я поднесат , а това ви е достатъчно .

 3. 20
  Етика и право | нерегистриран
  5
  -2

  "Прокуратурата повдигна обвинения на Веселин Пенгезов и Петър Петков" - под това заглавие от 28.04.2014г. сайтът на Прокуратура на РБ публикува подробна информация за обвинението срещу тези двамцата. Тойчев е дал много по-оскъдна информация в интервюто, за което го обвиняват.

 4. 19
  | нерегистриран
  10
  -3

  Пенгезов,засрами се!Защо не си признаеш ти какво си правил ами сега прокурорът ти е виновен.Нима извършеното от теб и съучастинка ит не е афера.Как се нарича неправомерното вземане на пари по начина,по който сте го направили?!Ако действията на Петков и пенгезов не е излагане пред Европа не виждам друг оп-драстичен случай-магистрати да посегнат на европейски фондове.нечувано!

 5. 18
  евала, пенгезче! | нерегистриран
  13
  -1

  такава съдебна система - това заслужава!

 6. 17
  DANEV | нерегистриран
  5
  -5

  STIGA BE PENGEZOV TOLKOVA PARI VZE ZA DA UREDICH DELA STIGA

 7. 16
  Факт | нерегистриран
  16
  -4

  "В съдебната система се води мръсна война, няма добри".....

 8. 15
  4321 | нерегистриран
  17
  -3

  До коментар [#13] от "1234":Винаги си бил крайно негативен и злобен.Не знам на какво се дължи?Не казвам,че Пенгезов е стока,но ти брато преливаш от злъч!На какво се дължи това?Имам чуството,че си бил/а/опитното зайче на съдебната система,които от опити е мутирало.Изказвай се по-нормално! 9. 14
  ужас | нерегистриран
  12
  -14

  Ужас! На прокурорина видяхте ли муцуната! Няма нужда Пенгезов да се изказва - тази мутра говори вместо всички пенгезовци. Естествено, че обвинението е поръчка - ако лицата ни не говориха нищо, защо изобщо имаме нужда от тях...

 10. 13
  1234 | нерегистриран
  7
  -15

  нахален-нагъл-безочлив-Пенгъзов

 11. 12
  Уикстарт към Уикенд | нерегистриран
  13
  -16

  До коментар [#8] от "Уикенд":  Прочетох ти само "На Пеевски драскачите" и ми стана ясен.Гооосподин съдия, недей да раздаваш препоръки към прокурорите все пак! Те са юристи също като теб, някои доста по-начетени от теб.Освен това, доста съдии дават интервюта нали - Мирослава Тодорова, говори ли ти нещо? А Пенгезов не спира да дава интервюта, така че ?

 12. 11
  особените несъстоятелности | нерегистриран
  9
  -5

  Вероятно особените несъстоятелности са отменените от ВКС безобразия на Стефан Гроздев.

 13. 10
  м...да! | нерегистриран
  10
  -6

  Прави ми впечатление, че от изместно време, в речника на хулените - от ЕС, бг-магистрати, се появиха нови думи, като:- ЕТИКА, МОРАЛ, ЛИЧНО ДОСТОЙНСВО... и установих, че тази метамофоза е, резултат на следствие от позабравената - ИСТИНА, че "кривакът имал - два края"!

 14. 9
  специални търговски дела в САС се образуваха като граждански за да попаднат в състава на зам-председателя Даниела Дончева | нерегистриран
  13
  -5

  Първо, търговското дело се образува като гражданско и после "случайно" се разпределя в състава, председателстван от Д.Дончева. Делата, за които иде реч са всичко друго, но не и случайни. Страните по тях също.Например № 2891/12 г. и една поредица по-особени несъстоятелности.

  В тези шашми е замесено цялото ръководство на САС.

 15. 8
  Уикенд | нерегистриран
  15
  -14

  На Пеевски драскачите в извънработно времв изкарват по някой лев в драскане на коментари. Тези текстове са за юристи, "тролчета".

  А някои прокурори наистина трябва да осъзнаят, че мястото за доказване на тези е съдебната зала, а не да ги разкарват като циркаджийски мечки по студиа и да пишат "интервюта".

  ЦЦ го няма, но цецовщината е в действие

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.