Партия атакува отказа за отстраняване на кмета на Калояново

Партия атакува отказа за отстраняване на кмета на Калояново
Кметът на Калояново (вляво) и адв. Кристиан Гьошев

Политическа партия "Воля" подаде жалба в Административен съд-Пловдив срещу решението на Общинската избирателна комисия - Община Калояново, Област Пловдив, с което е отказано предсрочното прекратяване пълномощията на кмета Георги Георгиев, въпреки наличието на осъдителна присъда за шофиране на МПС след употреба на кокаин.

На 25 ноември 2020 г., ОИК-Калояново се е събрала на свое заседание, за да отстрани кмета. Комисията обаче не е събрала необходимото квалифицирано мнозинство от две трети или иначе казано 8 гласа в подкрепа на отстраняването. Точно 1 глас не е достигнал на административния орган, за да прекрати кметските пълномощия на Георгиев. 7 човека са били "за", а 4 "против" отстраняването му, като последните не са изложили никакви мотиви защо отказват да спазят закона. Именно един от гласовете "против" е бил предложен от ПП ВОЛЯ в ОИК-Калояново. По информация на „Правен свят“ лицето е подало вече оставката си от комисията пред ЦИК, за да не бъде подлагано на натиск при следващо гласуване, както и поради опасността от налагане на лични глоби в размер на 2500 лв. за неизпълнение на закона.

Председателят на Политическа партия "ВОЛЯ" Веселин Марешки от своя страна е упълномощил пловдивския общински съветник Стефан Аксиев да подаде жалба от името на партията в съда. За целта е нает адвокат Кристиан Гьошев - опитен в изборното право, участвал в няколко общински и районни избирателни комисии, включително като председател и зам.-председател в Пловдив и областта.

Пред „Правен свят“ адвокат Гьошев заяви, че решението страда от няколко порока на административния акт, единият от които е липса на мотиви, понеже нито в решението си, нито в протокола от заседанието ОИК не е записала причините, поради които 4 души са дали гласа си "против" отстраняването на Георги Георгиев.

Също така, според юриста има и съществено разминаване между изложеното като факти в решението и неговия диспозитив, с който е постановен отказ за прекратяване на пълномощията. „Правилно било да се постанови РЕШЕНИЕ ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ, поради липса на квалифицирано мнозинство. Това разминаване също било основание решението да се отмени като незаконно. В жалбата на ПП ВОЛЯ адвокатът е записал и твърдение за злоупотреба с право и превратно упражняване на права от страна на четиримата члена на ОИК гласували "ПРОТИВ", тъй като при приемане на решенията лицата следвало да се откъснат от политическите си, роднински и приятелски зависимости, което те не са сторили и de facto били "блокирали" изпълнението на закона“, посочва адв. Гьошев.

От партията смятат, че Георги Георгиев ще се опита да забави хода на делото и съответно да продължи да заема поста на кмет възможно най-дълго, макар и при липса на съвместимост.

Оказа се, че ПП ВОЛЯ към настоящия момент е единствената с правен интерес, която атакува отказа на ОИК да отстрани кмета на община Калояново. Законът за местно самоуправление и местна администрация изрично посочва в чл.42 ал.5 кои лица имат право да оспорят решението на ОИК. Това са заинтересованите лица от решението - в случая такова е само кметът Георгиев, централните ръководства на партиите и коалициите участвали в изборите и упълномощените от тях лица, които имат избрани представители в общинския съвет. Според практиката на Върховния административен съд граждани,  общински съветници или кандидати за кметове, нямат правен интерес да подават жалби и същите се оставят без разглеждане, ако са подадени от тези лица.

Сезирана е и Окръжна прокуратура-Пловдив, ръководителят на която може да упражни правото си на прокурорски протест срещу решението на ОИК.

Припомняме, че Георги Любенов Георгиев е избран за втори мандат като кмет на Община Калояново, област Пловдив през 2019 г., издигнат от Местна коалиция СДС, включваща Съюза на демократичните сили и партия "Български демократичен център".

Още по темата

Глобата по ЗЗДН - “във всички случаи”?!?

Предишна новина

Директивата относно командироването на работници е приложима към транснационалното предоставяне на услуги в сектора на автомобилния транспорт

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  5
  0

  Физиономията на кмета кърти мивки!!! Освен на маса в кръчма-за друго не мога да си го представя.

 2. 1
  Ама пък убавци | нерегистриран
  2
  -2

  Общо взето "хвани единия, удари другия" !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.