Парламентът прие поправки в Закона за банковата несъстоятелност

Парламентът прие поправки в Закона за банковата несъстоятелност

Депутатите приеха на първо четене Закона за банковата несъстоятелност. В мотивите към законопроекта, с вносители опозиционните депутати от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, се посочва, че промените са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на действията на вносителите за осветляване на фактите при фалита на КТБ.

Целта е да се спре повторното разграбване на КТБ, като се възпрепятстват недобросъвестните действия на лица, придобиващи фиктивно вземания с произход КТБ. 

"За" гласуваха 96 депутати, 10 гласуваха "против" и 37 се въздържаха.

"Това беше грабежът на века от собственика на банката и неговия екип!", обяви от парламентарната трибуна депутатът Йордан Цонев. Той напомни на депутатите, че ако още при възникването на проблема банката беше одържавена и капитализирана, както предлагали от ДПС, цената за фиска е щяла отново да е 3,6 милиарда, но загубите и щетите щяло да бъдат много по-малки. "При същата цена за фиска щяхме да имаме по-добри резултати, нямаше да се загубят пари на общини и болници", посочи Цонев. "Да приемем мерки, за да минимизираме загубите, 1 лев да върнем, 5 лева да върнем с този законопроект, петкратно си струва усилието", коментира преди гласуването депутатът от ДПС.

Становището на Правната комисия също беше за подкрепа на закона. Още през ноември лидерът на ГЕРБ и премиер – Бойко Борисов, заяви, че партията му ще подкрепи законопроекта на ДПС, за да излезе наяве истината за КТБ.

Още по темата

Корупцията заплашва националната ни сигурност

Предишна новина

Образувано е досъдебно производство за хулиганство срещу лекар, пиян по време на дежурство

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  какво ще праеви протестариата? | нерегистриран
  3
  -1

  Чудесен закон. Браво на господин Пеевски-както се каздва по делата им ще ги познаете. Протестариата е в цугцванг. Няма полезен ход. Ако протестирате против този закон-подкрепяте разграбването на банката, ако не протестирате-вървите против себе си. Какво ще правите?

  А на коментатор номер 1 ще кажа,че това е положителното на проекта. Защо в минаелатото правителство, като протестътт беше на власт не внесохте този закон вие.Целта е- Запазва се масата на несъстоятелността. Държавата , в лбицето на фонда ще има шанс да си получи част от парите-от масата на несъстоятелността ,дадени за плащане на гарантираните влогове.

 2. 3
  | нерегистриран
  3
  -1

  Ха да видим сега ще има ли смелчаци да пратят поправките в Конституционния съд!

 3. 1
  Хххх | нерегистриран
  1
  -2

  Много лошо че в закона се придава недействителност на цесиите по отношение на банката... нови фалити ще има сега.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.