Парламентът не успя да бутне ветото за инкриминирането на нелегалните превози

Парламентът не успя да бутне ветото за инкриминирането на нелегалните превози

Парламентът не успя да преодолее ветото на президента върху инкриминирането на нерегламентирания превоз на пътници. Президентът върна за ново разглеждане в Народното събрание промените, заложени в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, в които е заложено, че който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е. Също така се предвиждаше завишено наказание за случаите, в които нарушението е извършено от двама или повече души, сговорили се предварително.

Днес обаче само 93 депутати гласуваха за повторното приемане на текстовете и така парламентът прие наложеното от Румен Радев вето. "За" приемането на текстовете гласуваха от ГЕРБ и НФСБ, БСП бяха против, а ВМРО и "Воля" се въздържаха, съобщи Dariknews. 

С ветото си президентът Румен Радев възрази, че  едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение. Според него не са уточнени и критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване. Повод за тези въпроси стават широките дефиниции на понятията „обществен превоз“ и „превоз на пътници“, мотивира се държавният глава.

Именно споделеното пътуване бе и ябълката на раздора по време на дебата. Според социалистите то ще попадне под ударите на закона и ще се наказва със затвор, а от ГЕРБ настояха, че има разлика между превоза на пътници с цел облага и споделеното пътуване, при което се разделят разходите за гориво. Искрен Веселинов от ВМРО пък поиска ясни гаранции, че споделеното пътуване няма да се наказва при последващото разглеждане на законопроекта.

Още по темата

Съдът на ЕС: Държава членка не може да забрани търговия с канабидол (CBD), когато е добит от цялото растение

Предишна новина

По искане на Специализираната прокуратура съдът остави в ареста обвинени за участие в група за лихварство

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.