Парламентът не бърза с конституцията


Депутатите нямат намерение да прекъсват лятната си ваканция, за да гласуват консенсусния проект за промени в конституцията, с който ще се прокарва съдебната реформа у нас. Въпреки направената заявка, временната комисия, която бе създадена специално за да движи поправките в основния закон, няма да заседава извънредно през август, а ще заработи отново през септември.

"Ще разгледаме промените в конституцията на 2 септември, когато е първият пленарен ден", обясни пред "Труд" шефът на комисията Димитър Лазаров (ГЕРБ). Парламентът е във ваканция от 31 юли.

След неколкодневни инфарктни преговори на 24 юли обявеният за консенсусен проект за промени в основния закон бе внесен в Народното събрание (НС) със 180 подписа на депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ), БДЦ и АБВ. В него се предлага разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - прокурорска и съдийска, които сами да правят назначенията си. Мандатът на ВСС не се намалява и остава 5 г. Няма да отпадне и тайното гласуване в органа. Квотите за избор на членовете на съвета обаче остават като в предложения от екипа на правосъдния министър Христо Иванов вариант. В съдийската колегия са 8:5 - 8 съдии се избират от магистратите, а 5 - от парламента, а в прокурорската колегия пропорцията е 6:6.

По закон проектът за промени в конституцията трябва да бъде гласуван на първо четене в пленарна зала между 24 август и 24 октомври. При 180 гласа "за", каквито са очакванията, одобрението на второ и трето четене може да стане преди местния вот.

Съдът разреши премахването на паметника пред НДК

Предишна новина

България поддържа най-много прокурори в ЕС на глава от населението

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.