Пандизчия съди шефа на затвора заради секс


Магистралният бандит Светломир Нешков-Куцара от Русе, осъден на 28 години затвор във Варна през 2003 г., съди шефа на врачанския пандиз Ангел Кабатлийски заради мълчаливия му отказ да задоволи претенциите му. Кабатлийски се изправи пред Административния съд във Враца по жалбата на Куцара, че не е предоставил възможност на лишения от свобода да създаде потомство. Пандизчията многократно отправял искания да се свали видеокамерата от стаята за свиждане, за да може да се срещне необезпокояван с интимната си приятелка Валя.

Пред съда Куцара бе категоричен, че с влизането в сила на присъдата му, по закон той не е лишен от правото на секс, пише "24 часа". След отправяни многобройни молби до различни институции в страната, ищецът е бил уведомен, че в рамките на условията, съществуващи при изтърпяване на наказанието му, администрацията на пандиза във Враца би следвало да му окаже съдействие и той да осъществи желанието си за създаване на потомство, включително и по изкуствен метод.

Заместник-правосъден министър дори е отменил мълчаливия или изричен отказ на затворническия шеф Кабатлийски за демонтаж на монтираната камера за видеонаблюдение в стаята за свиждане. Според началника на врачанския затвор с лишения от свобода са провеждани няколко срещи, на които той не е уточнил в какво се изразява претенцията му за оказване на съдействие за създаване на потомство.

След разглеждане на доказателствата по делото, съдебният състав към Врачанския административен съд реши, че не е налице бездействие от страна на Ангел Кабатлийски. Предвидените възможности за осъществяване на контакт с близките на излежаващия ефективна присъда не са задължителни и се предоставят само при определени изисквания.

По закон той не е лишен от правото си да създава потомство, но това може да става само при условията на предвидения за него режим на изтърпяване на наказанието. Решението на съдебния състав не е окончателно и Куцара обяви, че ще го обжалва пред Върховния съд.

Куцара е сред най-активните жалбоподатели сред затворниците. Докато е в затвора, успява да осъди държавата за лошите битови условия зад решетките и подобно дело бе заведено и в Страсбург. Пандизчията е подавал жалби за десетки нарушения на администрацията и отношението към него. Води дела в цяла България и се разхожда по заседания с конвой.

Подсъдим полицай не признава вина

Предишна новина

Трябва ли гражданите да имат нормативно право на бунт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.