Отварят детските градини и яслите от 22 май

Отварят детските градини и яслите от 22 май
Здравният министър Кирил Аниниев, Снимка: БГНЕС

Детските градини и ясли отварят врати от 22 май, стана ясно от думите на здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг.

Отварянето ще става поетапно по преценка на местните власти и самите директори на учебни заведения. Отварянето на групите ще става при спазване на строги мерки. Кметовете и органите на местна власт ще имат крайната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира животът и здравето на децата.

„Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г., включително“. Това гласи заповед на здравния министър издаде на 19 май. Със Заповед № РД-01-270/19.05.2020 г., която отменя Заповед № РД-01-268 от 15.05.2020 г.

Първият ден ще се измерва температурата на детето с живачен терометър, а родителите ще подпишат декларация, с която заявяват, че са запознати с мерките, които трябва да се спазват и рисковете от присъствието на детето в заведението.

"Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със социалните помощи", обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той допълни, че очакват предимно частните детски градини да отворят в петък. Общините трябва да решат до 1 юни дали ще отворят детските градини.

Голяма част от занятията следва да се провеждат на открито. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове, каза още Вълчев.

В случай на заразяване, ще се действа по същия начин, както с други заболявания като например варицелата, заяви главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев. Той добави, че не се притесняват за децата, а за персонала. Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградата, при това с най-добрите дезинфектанти, каза още Ананиев. Децата с хронични заболявания също ще могат да се върнат в детските градини, но това е решение на родителите, ако те преценят.

Вълчев апелира родителите да не пускат децата на детска градина, ако живеят с възрастни хора или използват градски транспорт. Ще има по-голям диапазон, в който да се взимат децата от детската градина, като те ще бъдат предавани на родителите на открито, ако не вали.

Задържаха баба и пастрок за побой над 7-годишно дете

Предишна новина

470 940 контрабандни шлемове, маски и ръкавици иззеха служителите на „Капитан Андреево”

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.