Отстраняването на Пенгезов и Петков вероятно ще се обсъжда на 15 май

Отстраняването на Пенгезов и Петков вероятно ще се обсъжда на 15 май

ВАС: Бавните разследвания на прокуратурата срещу магистрати са служебен проблем на съдебните кадровици

 

Интересен поглед по темата за отстраняването на магистрати има в решението на тричленен състав на Върховния административен съд по жалба на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов срещу отстраняването му. В решението, което стана известно наскоро, ВАС приема, че ВСС е бил длъжен да провери обосноваността на образуваното досъдебно производство срещу Христов, защото срещу всеки магистрат може да бъде образувано дело, без то да почива на доказателства за извършено престъпление. В случая Христов е отстранен по реда на чл. 230, ал. 2 от Закона за съдебната власт, тъй като има наказателно производство срещу него, но без той да е привлечен като обвиняем. Съдът прави разграничение между тази хипотеза и отстраняването по алинея първа на същия член, като приема, че, ако магистратът не е обвинен, преценката върху делото ще е на ВСС. Съдебният състав разяснява на кадровия орган, че проверката на обосноваността на разследването срещу един магистрат е дължима и няма да е намеса в работата на следствието и прокуратурата, нито пък ще засегне тяхната независимост. Напротив – то представлява дължимото добросъвестно, справедливо и разумно изпълнение на правомощията на ВСС. А като не е изпълнил това си задължение кадровият орган на съдебната власт е нарушил процесуалните правила, тъй като не е отговорил на няколко съществени въпроса за решаването на случая, казва ВАС.

Освен това, според съда ВСС е органът, който според Закона за съдебната власт е длъжен да защитава независимостта на съдебната власт, поради което бавните разследвания на прокуратурата срещу магистрати, които не са привлечени като обвиняеми, са служебен проблем на съдебните кадровици. Затова и още в определението, с което допусна събирането на доказателствата, ВАС изрично посочи, че разследванията срещу магистрати трябва да приключват бързо с категоричен резултат, защото в противен случай те могат да бъде държана в зависимост.

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да се събира извънредно за отстраняването на председателите на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов и на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков, които вчера получиха обвинения за длъжностно присвояване и получаване на кредит след посочване на неверни данни. Искането на главния прокурор ще мине първо през комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), каквато е процедурата в такива случаи, и вероятно ще бъде внесено на първото редовното заседание на ВСС след празниците, което е обявено за 15 май, неофициално казаха за "Правен свят" от съвета. Наблюдатели коментират, че свикването на извънредно заседание по този повод би било особено неуместно, след като става дума за четиригодишно разследване на шефовете на две от най-значимите съдилища в страната.  

Още вчера във ВСС е внесено искането на главния прокурор за временното отстраняване от длъжност на Пенгезов и Петков, на основание чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Текстът на чл. 230, ал. 1 от ЗСВ: "В случаите по чл. 132 от Конституцията на Република България, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, Висшият съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство", като по този начин той въвежда задължение за ВСС в тези случаи и го лишава от възможност на преценка дали да отстрани или не.

През годините много магистрати и административни ръководители са били отстранявани заради повдигнати им обвинения. Такива са случаите с председателите на административните съдилища в Бургас и Варна – Атанас Вълков и Анелия Цветкова, с прокурорите Ангел Дончев, Стойчо Ненков, Илиян Георгиев, със съдия Петър Сантиров и много други.

Отстраняването на магистрати се извършва не защото те биха могли да повлияят на разследването и на свидетелите, а с оглед престижа на съдебната власт, сриването на техния личен авторитет в резултат на образуваното производство, което води до подкопаване на доверието в конкретния магистрат и в системата като цяло, коментират юристи. Наказателното производство хвърля сянка на съмнение върху имиджа им и докато то не приключи, не е редно да се допуска да правораздават. Освен това се приема, че щом вече е повдигнато обвинение, значи има достатъчно доказателства за обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление, което е и разликата с втората алинея на чл. 230 ЗСВ

Действително, чл. 230, ал. 2 от ЗСВ гласи: "Когато, извън случаите по ал. 1, срещу съдия, прокурор или следовател е образувано наказателно производство от общ характер, Висшият съдебен съвет може да го отстрани от длъжност до приключването на наказателното производство." На основание на този текст се отстраняват магистрати, които не са привлечени в качеството им на обвиняеми, а срещу тях само се водят досъдебни производства. Последните известни случаи, когато ВСС отстрани от длъжност магистрати на основание на чл. 230, ал. 2 ЗСВ са от лятото на миналата година, когато бяха отстранени окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов заради образувани срещу тях досъдебни производства, макар и да не са обвинени.

До момента ВСС винаги се е съобразявал с исканията на главния прокурор за отстраняване на магистрати, независимо дали искането е на основание е, че те са привлечени в качеството им на обвиняеми или срещу тях само се води досъдебно производство. Не е известен случай, в който съветът да е отказал да уважи някое от тези искания, което прави резултата предизвестен.

Същевременно обаче, по повод на информацията от вчера, че предстои отстраняването на Веселин Пенгезов и на полк. Петър Петков, което е задължително в подобни случаи (дори самият Пенгезов вчера изрази такова мнение пред журналисти), юристи се обадиха в редакцията на "Правен свят" с коментар, че това тълкуване на ЗСВ не е правилно. Според тях, в случая ВСС може (чл.230, ал. 2 ЗСВ), но не е длъжен (чл. 230, ал. 1) да отстрани временно от длъжност съответния съдия. Чисто теоретично практиката на ВСС да приема отстраняването в тези случаи за задължително не е коректна, защото не държи сметка за позоваването на Конституцията. Тезата за това,че в случая ВСС може, а не е длъжен да извърши отстраняването накратко се състои в следното:

Според чл. 230, ал. 1 от ЗСВ, ВСС е длъжен да отстрани временно от длъжност един съдия само когато престъплението е извършено от съдията при осъществяване на съдебната власт (чл.132 от Конституцията). Съдебната власт при съдията се осъществява чрез правомощието му да издава съдебни актове, които едностранно предизвикват правни последици. А издаването на съдебни актове се нарича още правосъдие. Т.е. съдебната власт при съдиите се изразява в осъществяването на правосъдие. В такъв случай, ако няма престъпление във връзка с издаването на акт на правосъдие, то няма престъпление по смисъла на чл. 132, ал.1 от Конституцията. Съдебната власт не се изразява в отношенията примерно между един административен ръководител на съд и чистачките.

Чл. 230, ал.1 от ЗСВ, уреждащ само престъпления при осъществяването на правосъдие, е специален спрямо чл.230, ал.2 от ЗСВ, който говори за всякакви видове умишлени престъпления. Поради това чл.230, ал.1 от ЗСВ не може да се тълкува разширително. Ето защо съдебната власт не включва осъществяването на административна дейност, независимо дали тази административна дейност се осъществява от административен ръководител на съд. Тя пак си остава административна дейност, а не осъществяване на правосъдие. В правосъдието даже не би следвало да се включват и случаи, които имат близка връзка с правосъдието, но не са осъществяване на правосъдие – например, ако един административен ръководител не спазва случайното разпределение. Още по-малко - всякаква друга административна дейност.

Поради това престъпленията, свързани с осъществяването на административна дейност от административни ръководители в съдилищата, се включват в хипотезата на чл.230, ал.2 от ЗСВ – когато срещу съдия е образувано наказателно производство от общ характер. В нашата наказателно-правна система наказателно производство ще е образувано срещу някого, само когато той е привлечен като обвиняем или подсъдим. В този случай ВСС може, но не е длъжен да отстрани временно от длъжност съответния съдия.

Така или иначе, въпросът е само теоретичен, доколкото ВСС няма да промени практиката си по повод по отстраняването на Пенгезов и Петков, а и дори да приеме, че има право на преценка, това едва ли ще промени досегашната практика да се удовлетворяват всички аналогични искания на главния прокурор. От друга страна обаче, винаги има смисъл да се поставя въпросът за некоректна практика на ВСС, защото тя хипотетично засяга всеки магистрат, а, както практиката сочи, никой не е застрахован срещу обичая на прокуратурата да образува и държи дела "на трупчета".  

Още по темата

Трима от "Протестна мрежа" внасят тъжба за клевета срещу шеф в КТБ

Предишна новина

Български полицаи бият, малтретират и гонят бежанци

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  стига си ни занимавал с тоя дебелак | нерегистриран
  0
  -1

  До коментар [#6] от "":  Огнян Стефанов, че малко му беше пердаха затова че разкриваше субективната истина за "без пари".

 2. 10
  бъркаш казаните | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#9] от "proximo":  военноапелативния с апелативния и долните 3. 9
  proximo | нерегистриран
  2
  -3

  По голяма дивотия не съм виждал. Ха представете си ,че обвиняемия вече Пенгезов реши да обжалва мярката за неотклонение пред СГС е САП и ХА тогава подчинените му съдии, МОЖЕ би и самият Той ,ще могат да се произнесат по мярката за неотклонение /той ще си бъде на работното място/а и не само по нея . Интелигентно Цацаров, нямаше ли КОЙ да си напише домашното. Да се чуди човек за какво вземате тези заплати /а и не само/. На мястото на Пенгезов всеки средно интелигентен юрист би направил това /да ви направи за смях/.Прилича на добре организиран хаос,или на уреден мач.......

 4. 8
  НСлС | нерегистриран
  2
  -2

  Май предложението на главния прокурор е било входирано във ВСС преди да бъдат повдигнати обвиненията на Пенгезов и Петков? Това обаче лесно се проверява.

 5. 7
  Струва ми се вярна втората позиция | нерегистриран
  1
  -1

  Втората позиция е правилната - че в случая на обвинение по повод действия на административен ръководител, ВСС не е длъжен, но може да освободи обвинения от длъжност. Съдебната власт на един съдия според мен няма как да се изрази в правене на общестени поръчки. Съдебната власт на съдията е да постановява присъди и решения. Не че това има кой знае какво практическо значение - едва ли хората от ВСС ще тръгнат да разсъждават.

 6. 6
  | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#1] от "огнян стефанов - фрогнюз":

  Много истински, точен и на място коментар. Да се надяваме, че все още има такива, мислещи по този начин!

  До коментар [#1] от "огнян стефанов - фрогнюз": 7. 5
  Минувач | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#3] от "забележка":

  Ако ще от проф.Ж.Сталев да е (вечна му памет). Неприятно е да се чете стена от текст в коментарната част. 8. 4
  "на трупчета" | нерегистриран
  5
  -2

  Точно затова всички и.з.р.о.д.и и всякаква с.г.а.н бяха намерили подходяща почва при Борис Велчев и си живоркуха спокойни, вършеха си далаверите и изпълняваха поръчки по договорките "на високо ниво" при Цветанов.  Какво се сърдят на Цацаров - завърши досъдебното производство и ако оправдаят Пенгезов и Петков - после да платят от джоба си обезщетенията по ЗОДОВ - всички велики разследващи дето ги правят тези търговийки. Нека ги оставят магистрати, но да си понесат гражданската и финансова регресна отговорност.  Но от българския съда за нещо подобно е все едно да чакаш от умрал писмо. Така че, параграф 22.

 9. 3
  забележка | нерегистриран
  3
  -5

  Проследете изказванията на Калин Калпакчиев в протоколите и ще установите едно - или материала е писан от Калпакчиев, или изказванията му са писани от тези, които за писали материала.

 10. 2
  Минувач | нерегистриран
  6
  -3

  @"Правен свят", защо допускате под формата на коментари да се копират цели статии (от тази или от други медии)?

  Много е неприятно.

 11. 1
  огнян стефанов - фрогнюз | нерегистриран
  6
  -5

  Обзет от справедлив гняв, Пенгезов даде пресконференция. На нея обясни, че бил привикан на 28 април, за да му бъде повдигнато обвинение. Той обаче все още не знаел за какво точно ще бъде обвинен. Производството от 2013 година срещу него, първоначално е било образувано през 2010 година по "донос" на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Сигналът касаел обществена поръчка по европроект на Военно-апелативния съд. Стойността на одобрените средства е 700 000 лв., но реално са изразходвани 520 000 лв. Преди да стане шеф на Софийския апелативен съд, Пенгезов бе председател на военния съд. По-късно делото "умряло", но след като заявил намеренията си да се кандидатира за втори мандат за поста шеф на Апелативния съд дошла и атаката с делото. Тук, според Пенгезов, било заровено кучето. Като един истински храбрец той допълни, че няма да плати парична гаранция от 20, 30 или 40 000 лева, ако му бъде наложена такава, и е готов да влезе в ареста. Смел човек - няма спор.  Да преживееш нещо, значи да пораснеш, казва Айнщайн. Питагор обаче е казал нещо много важно далеч преди това: Не съди за своето величие по сянката си при залез слънце.  Пенгезов е пораснал отдавна и е част от голямото добрутро. С лайняна пръчка не можеш да му стигнеш носа, казват старите хора за такива.  Пенгезов реже като с нож. "Прокуратурата действа болшевишки. Ако ми намерите магистрат, на когото да не е оказван натиск, ми го покажете да го снимаме, още повече пък - на ръководител на някое от звената", казва той.  Храбрият шивач, пардон, съдия Пенгезов обаче не спира дотук. Революционният дух го е завладял и той вади зайче след зайче от дълбокия цилиндър на задкулсието. "Цветан Цветанов неистово искаше да бъде арестуван Алексей Петров. Трактори, Октоподи, тези хора не съм ги виждал на живо. Това искаше Цветанов. Никакви съобщения, там чуковете идваха директно. Първо уволниха жена ми със съобщение, после - мен ме отстраниха за 1 година чрез послушния ВСС. Така идваха съобщенията - думам ти дъще, сещай се снахо", казва още Пенгезов. Той обаче не обелва и дума как точно жена му е назначена в ДАНС.  „Не мога да повярвам, че ми се случва това. На тези географски ширини всичко е възможно" - друг бисер на Пенгезов. Ако знаеше само колко пъти именно неговите действия са придизвиквали тези думи... можеше да си посегне. Ама не знае. Незнанието е български принос в хуманитарните науки.  Пенгезов нападна и Делян Пеевски. Пеевски "разпределял баницата" в държавата и се опитвал да го притиска за определени дела. Например бил против пускането под домашен арест на Октай Енимехмедов, нападателят на Доган. По друго дело пък се застъпвал за активист на ДПС. Тежки обвинения, но като юрист Пенгезов би трябвало да знае, че подобни обвинения важат само с доказателства. Пеевски от своя страна се изсмя на обвиненията. И Пеевски е юрист.  Преди време Пенгезов бе сочен за доверен човек на Алесей Петров. Повод бе пускането от ареста на Трактора именно от Апелативния съд.  "Октопод ли? Ял съм в ресторант", - шегуваше се с журналистите тогава Пенгезов. Отрече да е пускал от ареста и Антон Петров - Хамстера, основен ортак на Петров, но заподозрян и по отвличанията от "Наглите".  Веселин Пенгезов бе избран за шеф на САС преди година. Срещу неговия избор тогава се обявиха 26 съдии от САС, Съюза на съдиите и граждански организации в писмо до ВСС и ЕК. Един от мотивите тогава бе съмнение в корупция.

  През юни 2009 г. гръмна нов скандал с участието на Пенгезов. Тогавашният вътрешен министър Михаил Миков и други шефове на МВР се оказаха гости на шумно парти за 50-ия рожден ден на съдията в резиденция "Лозенец", часове след трагедията с автобуса край Ямбол, при която загинаха 17 души. На банкета най-важен гост бил самият тогавашен президент Георги Първанов - Гоце. Бре, колко важен човек е Пенгезов. Тази мисъл ще да е минала през съзнанието на доста главни редактори, защото скандала с пира по време на траур угасна, преди да се разгори.

  На 31.03.2010 г. Алексей Петров на свой ред заяви пред журналисти, че не познава Пенгезов и никога не го е виждал на живо. Дано не го е виждал и "на умряло" в някой свой сън, защото... Шегувам се, разбира се. Петров е известен със своята хуманност и благородство, къде ти... По друг повод преди години началникът на генералния щаб на Турската армия ген. Доан Гюреш разказа следния виц. Сънувал шефът на Генщаба, че в страната е извършен военен преврат. Сутринта, докато си пиел кафето, това вече било факт... Следите ли мисълта ми?  Пенгезов и скандалите са дупе и гащи. Дъщеря мусе оказа в списъка на "бедни", които били ощастливени с имоти в Приморско. Името му изплува и при хеликоптерната акция на НАП преди време. В района на Панчарево данъчните откриха огромно имение, наричано галено "Белия дом". Оказа се, че имотът е собственост на фирма „Средец” АД, в която шеф на УС е щерката на съдията. Обитател на палата се оказа Веселин Пенгезов, който живеел там под наем. Съвсем като в приказките се оказа, че съквартирант на Пенгезов е бинесменът Огнян Донев, на когото бяха повдигнати тежки обвинения от прокуратурата. После прокуратурата се отказа от тях, но това е друга тема.  През февруари 2012 г. журналисти от Нова тв заснеха съдии и прокурори, докато хапват и пийват мощно алкохол в обедната си почивка. След края й те се връщаха на работните си места, за да решават важни дела и човешки съдби. С чаша в ръка бяха заснети зам.-главният прокурор Камен Ситнилски и председателят на САС Веселин Пенгезов.  На 28 май 2012 г. медиите съобщиха, че бандити са откраднали от часовникарско ателие в центъра на София скъпи часовници. Единият от тях бил на Пенгезов - ръчен "Пиер Кунц" с диамант, оценен за скромните 130 000 лева.  След всичко това е редно да се запитаме, докъде може да се простира доверието ни към съдия Веселин Пенгезов?  Да видим.  Главният обвиняем по делото "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста твърди пред определени медии, че е жертва на политически заговор. На две инстанции (при две правителства, - б.а.) той получава доживотна присъда за три убийства и като бос на организирана престъпна група.  Алексей Петров от първия ден на процеса срещу "Октопода" твърди, че е нарочен по политически причини, защото бил казал истината за банките и лихвите.  Политически репресирана е и Емилия Масларова. Това е онази засмяна женица, която се обличаше скъпо и прескъпо докато беше социален министър. Два пъти беше. Съдиха я за злоупотребени 11 млн лева, но жената попадна на добри адвокати и разбрани магистрати и излезе "суха" от съдебното премеждие. Но по-бедна, както се шегуваше един главен прокурор.  Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов на свой ред нарече обвиненията и делата срещу него "политически сценарий". Развръзката предстои.  Иво Недялков - Фараона, който "ужили" стотици българи чрез финансова пирамида, също се нарече жертва на политически процес.  Филип Златанов, онзи с тефтерчето от ГЕРБ, който си записвал поръчките от босовете като... да не казвам като какъв, и той мънка пред микрофоните, че са му скроили политически капан.  ЮАР и светът си имат един Нелсън Мандела, но у нас Манделевци колкото искаш.  Въпросът е, защо ВСС мълчи. Тук е заровено кучето, а не където сочи Пенгезов.  Не очаквайте гранде продължение на скандала "Пенгезов". Пенгезов не е революционер, а част от система с ниско ниско обществено доверие. В книгата си "Философия в будоара" Маркиз дьо Сад пише: Повярвайте ми, скъпи граждани, че който не е спрян от меча на правосъдието, едва ли ще се уплаши от заплахите за нравствени страдания и мъките на ада, над които се е смял още като дете. И допълва: Нищо не въодушевява повече от ненаказаното престъпление. Някои български "политически жертви" биха били достойни негови герои.Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.