Отстраненият кмет на Септември се отби в централата на ГЕРБ


Кметът на Септември Марин Рачев от ГЕРБ беше отстранен временно от поста си в понеделник вечерта, а във вторник сутринта репортер на "Сега" го видя да влиза в централата на ГЕРБ. Пресцентърът на управляващата партия не съобщи с кого се е видял обвиняемият за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки.

С мотива, че могат да повлияят на разследването, спецсъдът отстрани кмета и служителя на общината Станой Милов, обвинен за документни престъпления. Прокуратурата твърди, че има злоупотреби с общински средства и неправомерен контрол над фирми, които са били под негово пряко ръководство и са печелили обществени поръчки. По информация на държавното обвинение в дома на Рачев са открити разработки на ДАНС от 2015 г. във връзка с купуване на гласове. Съдът реши, че кметът може да окаже влияние на разпитваните свидетели, които са му подчинени, да подправи документи или да създаде неистински. Решението може да се обжалва.

По време на заседанието на спецсъда съграждани на кмета отново направиха демонстрация в негова защита. Неговите противници пък са обединени в инициатива "Да спасим Община Септември". Те твърдят, че живеят в страх, и пишат сигнали до главния прокурор. Така миналата година Марин Рачев беше обвинен, че като едноличен търговец е укрил данъци. 

Разследването срещу кмета може да влезе и в парламента - БСП поиска парламентарната комисия за контрол на специалните служби да изслуша шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Пред "Сега" зам.-председателят на комисията Славчо Велков (БСП) заяви, че трябва да се попита ДАНС как разработките за изборите са стояли две години и половина в нощното шкафче на кмета. Председателят на комисията Димитър Лазаров (ГЕРБ) отговори, че не е запознат с искането на левицата и все още няма нищо официално заявено.

Постоянният съветник по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК в София е освободен

Предишна новина

Холандският премиер: България още не е готова за Шенген и Еврозоната


Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Нощното шкафче на ГЕРБ | нерегистриран
    1
    0

    Сефте за Цецо и с-ие.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.