Отказват ви ДДС? Веднага сезирайте Брюксел *

Отказват ви ДДС? Веднага сезирайте Брюксел *

СТОТИЦИ са случаите, в които данъчните власти у нас отказват възстановяване на ДДС на добросъвестни търговци.
Те са платили на своите доставчици, но според бирниците някъде по веригата имало нередност, която ги "навежда" на извода, че нямало реална доставка. Това е едно универсално основание за отказване на данъчен кредит. Вадят се аргументи, че доставчиците нямали достатъчно работници и транспортен капацитет. Дори липсата на винетка на колата им дава основание за отказ. Така масово се санкционират добросъвестни участници в стопанския оборот. Остава излъгано тяхното легитимно очакване да им бъде възстановен ДДС, след като са били коректни и към контрагентите си, и към фиска. Те са изпълнили всички условия да получат данъчен кредит, а не го получават. Защо?
От представители на бизнеса знам, че ДДС се изплаща бързо на фирми, близки до правителството в конкретния период. А към други се прилага данъчна репресия.
Какъв е проблемът? Това, което констатира Европейската комисия, е, че данъчните и съдът у нас действат като башибузуци. Те не прилагат европейските стандарти, не преценяват добросъвестността на получателите на облагаеми доставки.
Решават, че една фирма не е заслужила да  бъде върнат ДДС заради доказана нелоялност в предизборни периоди. Преценяват, че тя може да бъде занулена чрез отказ да  се възстанови данъкът за добавена стойност.
Изпратили сме десетки жалби пред съда в Страсбург и пред ЕК с аналогични оплаквания като този на фирмата за зърно "Куарт" ООД. На нея не  възстановявят ДДС в размер на 113 000 лева по 13 фактури.
Преди половин година съдът в Люксембург се произнесе по две български дела по сходен проблем. Беше даден категоричен сигнал от най-високо място на българските съдебни и данъчни власти, че така повече не може да продължава. И че трябва да бъдат съобразени европейските критерии - данъчен неутралитет, зачитане на добросъвестността на получателите на облагаеми доставки. ДДС може да се откаже само при доказани измами по така наречените "дедесарски вериги".
Това предупреждение не беше взето под внимание от нашите власти. Те се направиха, че няма такива решения. Сега в един момент чашата на търпение преля.
Случаят "Куарт" не е изолиран. Това означава, че бизнес средата в България е деформирана и непредсказуема. Чуждите инвеститори са застрашени от данъчен произвол. Европейската конвенция за правата на човека и Хартата за правата на човека са перманентно заплашени. Това означава, че е нарушен един от свободните принципи - за свободно движение на капитали. Ако една чужда фирма инвестира у нас, тя ще катастрофира, сблъсквайки се с тези ретроградни данъчни политики и практики.
Ако в хода на тази наказателна процедура се потвърдят нашите оплаквания, в което ние няма причина да се съмняваме, оттук нататък българските фирми биха могли да искат възобновяване на съдебните дела при отказано ДДС. И преразглеждането им да бъде по европейските правни стандарти на съда в Люксембург. Ако и това не се получи, теоретично е възможно да се стигне до Страсбург.
На този етап бих препоръчал при наличие на такъв произвол фирмите да се обърнат към Европейската комисия. Важно е там да има яснота и информация, че става въпрос за повсеместна масова практика, която е в драматично противоречие с правото на ЕС.
Трябва да има повече оплаквания, вероятно те ще бъдат присъединени към делото на "Куарт". Държа да отбележа, че това няма да доведе до обезщетение, но то може да убеди ЕК, че в България поголовно се погазват принципите на данъчния неутралитет и се игнорира европейското право. Едно подходящо решение на Европейската комисия или на съда в Люксембург би помогнало на бизнеса да работи в една по-предвидима и дружелюбна данъчна среда.
България вече се прочу печално в Страсбург със своето правораздаване. Сега е на път да се "прослави" и с данъчната си диктатура. Но всичко опира до лошото правосъдие. Съдът трябва да е коректив на данъчния произвол. Само че у нас по ред причини това не е така.
В огромен брой случаи съдът механично потвърждава безобразни, противоречащи на европейското право ревизионни актове. Ако тук имаше надеждно правосъдие, нямаше да се стигне до тази процедура. Смея да твърдя, че и февруарските протести също нямаше да ги има, ако съдът беше санкционирал монополистите у нас. Ролята на правосъдието е от изключително голямо значение особено за страните в преход. Ако то е на мястото си, може да повлияе благотворно за решаването на политически и икономически проблеми. Традиционно правосъдието се неглижира. Всички казват: "Гледайте икономиката, гледайте политиката!" Но когато работиш в една непредсказуема от гледна точка на правоприлагане страна, кой ще инвестира тук?

* Коментарът, публикуван във в. "24 часа", е по повод на информацията от преди два дни, че Брюксел е започнал наказателна процедура срещу България заради начина, по който властите злоупотребяват с връщането на ДДС. Процедурата е в резултат на конкретна жалба на фирма "Куарт"ООД.

Съдебната тема в медиите

Предишна новина

ВСС дължи ясна позиция за тайните записи на скандални разговори и зависимостите в съдебната система

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 4
  СХК | нерегистриран
  0
  0

  Въпреки,че в чл.1,ал.1 от ЗЛВДТДПДВ изрично е записано,че лихва се дължи в/у неплатени в срока за доброволно плащане суми за данъци,такси и др. вземания от подобен характер,т.е.за да бъде начислена и да стане дължима лихвата върху тези вземания,СЛЕДВА ДА Е ИЗПРАТЕНА НА ДЛЪЖНИКА ПОКАНА ЗА ДОБРОВОЛНО ПЛАЩАНЕ.
  Към приложените документи по Изпълнителни Дела №№21938/02г. и 26436/02г.на НАП Враца,ЛИПСВА ПОКАНА за доброволно плащане на сумата 4% ДТ по чл.10 ал.2 ЗОДВПГ в полза на правораздаващия по исковете ни с/у държавата съд,но е НАЧИСЛЕНА ЛИХВА ЗА "ЗАБАВА" в размер на 5000лв.
  Й описан имота ни в и.ц на Враца-офис,поради което принудително платихме главница ,ведно лихватаm,през 2007,08г.-от близо 15хил. лева
  Въпреки ,че липсата на фактическия състав- покана за добр. изпълнение пречи да настъпят последици-принудително изпълнение.
  -Липсата на покана за д.изп. пречи да узнаем своевременно за издадените срещу семейството ни изпълнителни листа,й в указания 7 дн. срок да оспорим пред съда вземането,порадзи което и до сега не е оспорено
  Лишени сме от предвидения в чл.244 ГПК ,срок да обжалваме определението за издаване на изп. листа/Глава 9-та и 2-та от ГПК-издаване на ИЛ/,поради което и до сега не сме оспорили издаването на И листа.
  Не е ли това нападжийска диктатура,и нападжийски башибузук?
  По хилядите ни жалби съда отказва произднасяне поради липса на правен интерес,НАП Враца и В.Търново се произнасяте ,че лихвата и главницата са дължимо платени,а МФинанси,си трае и не отговаря.

 2. 3
  Предателство от собствената ти държава | нерегистриран
  0
  0

  Никъде по света няма такава корупция, продажност и национално предателство. Пример: Перспективно частно предприятие от хранителната промишленост развива успешно производство, преви производствени разширения, взима банкови заеми. Разчита на оборотни пари и от дължимото се връщане на ДДС. Оказва се, че да разчиташ на данъчните органи на собствената си държава е голяма, принципна и фатална грешка! За да се върне ДДС им се иска голям подкуп. Подкупът е отказан и ДДС-то не е върнато. Данъчните не носят никаква реална отговорност. Единствения начин е водене на скъпи и дълги дела с неизвестен кога и какъв край в корумпираната ни съдебна система. През това дълго време обаче ти си фалирал и лешоядите са те оглозгали: Следва невъзможност за изплащане на текущите задължения в т.ч. заплати, осигуровки, режийни и вноски по банкови заеми. Банката, която е с чужди капитали надушва плячката и вади мрежата с рибите, като обявява договора за предсрочно изискуем и завежда дело за несъстоятелност. Фабриките са продадени на безценица на дъщерна на банката чужда фирма и по същество е дадена "законна" възможност цялото разработено предприятие с производствените мощности, ноу-хау и контрагенти да стане собственост на чуждестранен конкурент. Собствениците са съсипани и доведени до просия, до тежки болести и за да ги довършат до край им спретват и наказателно дело заради обявеното в несъстоятелност откраднато им предприятие! Ако група чужди командоси нахлуят в страната и взривят някое предприятие, това е голяма национална загуба, но ако вместо да го взривяват, го придобият на безценица "узаконено" чрез собствените ни НАП и правосъдие, това какво е и коя загуба е по-голяма?

 3. 2
  3344 | нерегистриран
  1
  0

  Браво Мишо , за голямо съжаление обаче в България административните съдилища на практика са най низшите звена на администрацията.Докато няма уволнени съдии за несъобразяване и неприлагане стандартите на европейските съдилица което си е липса на професионални и нравствени качества ,няма да има и нормално правораздаване а от там и нормална правова държава.А всички знаем ,че за да е правова държавата нормативно заповяданото трябва и да е фактически съществуващо.За съжаление у нас не е така.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.