От скандала със "силен корупционен мирис" не излезе нищо


Няма достатъчно данни за нарушения, свързани с конфликт на интереси, почтеност и независимост, при изземването на дела от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Това става ясно от отговорите на Инспектората към Висшия съдебен съвет на въпроси на "Сега". 

Инспекторатът се самосезира веднага след като в медиите изтекоха обвиненията на съдия Милен Василев към шефката му. Три дни по-късно и самата Дончева поиска проверки. Обвиненията на Василев са, че Дончева неправомерно му е иззела състава и делата и действията й имат "силен корупционен мирис". Магистратът разказа в писмо до всичките си колеги, закачено на таблото в съда, че Дончева го е преместила в друг съдебен състав, а е сложила самата себе си на неговото място. Той свързва действията й с дело от сагата "КТБ" с материален интерес за над 102 млн. лв, което е било на негов доклад в стария му състав. 

Проверката на инспектората по темата е прекратена в понеделник. Започнала е обаче проверка на случайното разпределение на конкретното дела и за промяната на състави в Апелативния съд. През ноември проверка на Върховния касационен съд установи, че има нарушения при случайното разпределение на въпросното дело за "КТБ". 

През октомври м.г. Дончева поиска и прокуратурата да я провери за корупция. И досега от държавното обвинение не са отговорили дали и как е приключила тази проверка.

Прокурор: Крокодила отлага дело, за да си подбере по-удобни съдии

Предишна новина

Прокопиев жали запор на луксозна къща в Апелативен съд – Бургас

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.