Осъдиха условно телефонен измамник


Условна присъда с пет години изпитателен срок даде районният съд в Кърджали на мъж, който за кратко време натрупал цяло състояние чрез телефонни измами по сценария "внукът уби дете при катастрофа, нужни са пари", като се представял за прокурор или полицай.

Серията от престъпления шлосерът с инициали Р.Ю.Р. от частната фирма "Арт метал-07" ООД разигравал в периода от 20 февруари - 3 април 2013 г., като успял да заблуди 10 души и да прибере пари и златни бижута на обща стойност 25 480 лв.

Между 1000 и 5000 лева варирал "хонорарът" на измамника за съдействието, което обещавал на наивните хора по телефона. В два от случаите мнимият прокурор получил семейни авоари в злато.

Възрастна жена, убедена от него, че синът й е предизвикал катастрофа и е пострадало дете, предала шест пръстена, два чифта обеци, два ланеца с медальони, единият от които във формата на разпятие и прибавила наличните й към онзи момент 80 лв. Така жената се оказала ощетена с 2115 лв.

По същия сценарий мъжът уверил друга жена за инцидент с убийство на дете на пътя, предизвикан от внука й, а тя се отплатила със 180 лева и колекция от златни накити на обща стойност 2 765 лева, предава БГНЕС.

При най-големия си удар шлосерът за минути спечелил 5 хил. лв., след като измамил по същата схема дядо на внук и се представил за прокурор.

Въпреки, че съдът е определил щетите като имотни вреди в големи размери, присъдата за измамника е лишаване от свобода за 2 години и 8 месеца с отложено изпълнение за срок от 5 години.

Мнимият прокурор и полицай ще трябва да върне парите на всички ограбени, както и да заплати държавните такси върху размерите на гражданските искове и разноските по делата по сметката на Кърджалийския районен съд, които възлизат на почти 900 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред окръжната инстанция в 15-дневен срок.

Липса на експертизи отложи делото за Петолъчката

Предишна новина

И Борисов отива на прокурор за диверсия срещу банковата система

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.