Осъдиха трима мигранти, изнасилили жена на живо във "Фейсбук"


Съд в шведския град Упсала осъди трима мъже на затвор за изнасилване, което разпространили в социалната мрежа "Фейсбук". Осъдените са на 21, 18 и 24 години. Двама са от Афганистан, а тритият е иранец, който вече има шведски паспорт.

Един от осъдените получава 2 години и 4 месеца за изнасилване и съучастие в изнасилване, втори получава една година за изнасилване, но тъй като при извършване на престъплението е бил на 18 години, срокът се намалява наполовина. Третият мъж, който е снимал, е осъден на 6 месеца затвор за клевета и укриване на информация за престъплението.

Мъжете няма да бъдат депортирани. Тримата осъдени трябва да изплатят на пострадалата 30-годишна жена обезщетение от 330 000 крони (36 700 долара).

Изнасилването е извършено през януари. За него сигнализират свидетели, които попаднали на случващото се във "Фейсбук". Престъплението било разпространено в затворена група, включваща над 60 000 души.

Прокуратурата съобщи, че жената е била почти в безсъзнание, под силното въздействие на алкохол и наркотици, а извършителите твърдели, че всичко е ставало по взаимно съгласие.

Държавното обвинение обаче повдига обвинения в изнасилване, защото преценява, че в подобно състояние и в такава сложна ситуация човек не може да даде съгласие.

Социалната мрежа на Марк Зукърбърг представи услугата си за живи излъчвания

преди около година. Оттогава насам "Live" се използва наравно от потребители, споделящи моменти от живота си; политици, по време на обиколки сред електората; медии, търсещи по-бърз контакт с аудиторията си. В много случаи обаче интегрираното във "Фейсбук" видео излъчване се превърна в прозорец към нецензурирано истинско насилие, предимно от САЩ.

От началото на услугата има няколко съобщени случая за излъчени самоубийства, като това на 12-годишната американка Кейтлин Дейвис през декември и 14-годишната й сънародничка Найка Венант този месец. През януари "на живо" се самоуби и 33-годишният актьор Джей Броуди. Изнасилванията също не са нещо ново - миналата година, тийнейджърка от Охайо излъчи сексуално издевателство над нейна приятелка.

Делян Добрев се отказал от депутатския си имунитет

Предишна новина

Прокуратурата влиза и в НЕК

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.