Осъдиха мигрант за зверства в Сирия


Съд в Швеция осъди сириец, потърсил убежище в страната, на доживотен затвор за участието му през 2012 година в масова екзекуция на седем войници от сирийската армия.

Районният съд в Стокхолм постанови, че 46-годишният бежанец Хайсам Омар Сакхан се е присъединил към въоръжената група "Сюлейман" в началото на май 2012 година, а след това е застрелял човек с автомат.

Съдия Томас Зандер заяви, че жертвата, която не е идентифицирана, е била застреляна с още шестима мъже "при изключително жестоки обстоятелства".

Ислямистката група е заловила седмината мъже по време на атака в началото на май 2012 година. Седмината сирийски войници са били застреляни два дни по-късно, пише Stockholms Tingsratt, цитиран от Блиц.

Салхан е признал, че е участвал в екзекуцията, но е заявил, че не трябва да бъде съден, защото смъртната присъда на мъжете била издадена от легитимен съд – нещо, което шведският съд отхвърли. Отхвърлено е и твърдението, че той само е следвал заповеди.
Въпросната ислямистка група е била активна в провинция Идлиб. Тя е ръководена от наркотрафиканта Абу Сюлейман ал Хамауи. Сакхан е потърсил убежище в Швеция през 2013 година. /Марица.бг

Експерти от БАН дадоха показания по новото дело за "Монтюпе"

Предишна новина

Уволнени областни управители на ГЕРБ плашат Герджиков със съд

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.