Осъдиха ловна дружинка да плати 3 хил. лв. заради нанесени щети от диви прасета


Необичаен съдебен казус. Производител на картофи от смолянското село Момчиловци осъди местната ловна дружинка за нанесени му от диви прасета щети. Картофените ниви всяка година били унищожавани от стадо животни. Окръжният съд в Смолян потвърди решението и постанови Ловно-рибарското сдружение "Сокол" да плати близо 3 хиляди лева обезщетение. Според ловците това е прецедент.

Димитър Недев от село Момчиловци отглежда близо 120 декара картофи. Използва скъпи холандски семена, а килограм от продукцията му струва 1. 20 до лев и 1.50 лева. Нивите му са близо до гората, но са оградени с дървена ограда точно за защита от прасетата, разказва производителят пред БНТ.

Димитър Недев – картофопроизводител: "Почти всяка година десет декара от тия 120 декара ги няма. Това е голяма щета… Съдът ги изчисляват, последната щета която изчислиха на 500 килограма от декар и идва някъде по 20-25 стотинки".

Местността, в която са картофите на Недев, се стопанисва като ловна площ от ловната дружинка на село Момчиловци. По закон ловците са длъжни да подхранват дивеча, който след това отстрелват.

"Те ги подхранват точно до моите картофи… Но да си носят последствията", каза още Недев.

От Ловно-рибарското сдружение "Сокол" – страна по спора, отричат да има хранилка в близост до картофените ниви.

Костадин Манджуков – председател на ЛРС "Сокол": "Там нямаме хранилки… В никой случай те не се правят в близост до тези селскостопански площи. Те се правят вътре дълбоко в гората, където дивеча не може да посещава картофените площи".

Според Костадин Манждуков като цяло решението на съда е прецедент, защото щетата е присъдена по Закона за задълженията и договорите, а не, както е редно, според Закона за лова и за опазване на селскостопанското имущество. Манджуков каза още, че самият производител е в нарушение, тъй като част от дървената ограда около картофите била изгнила и оттам свободно влизали диви прасета. Каквито и да са възраженията на ловците, сдружението ще трябва да плати щетите на производителя. Защото решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Ще строим нов затвор до София

Предишна новина

Дилъри на гласове с присъди за изборна търговия отново в услуга на партиите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.