Осъдиха личен лекар за починал пациент в Русе


Общопрактикуващ лекар в Русе получи 3 г. затвор условно за починал пациент. Окръжният съд призна д-р Борислав Тодоров /55 г./ за причинена смърт по непредпазливост и го лиши за 4 г. от правото на упражнява професията си. Той трябва да плати и 30 000 лв. обезщетение на съпругата на починалия Драгомир Димитров. Присъдата може да се обжалва пред Великотърновския апелативен съд.

От 10 до 12 септември 2012 г. лекарят е изпълнил немарливо задълженията си и не е оказал "своевременни и адекватни медицински грижи" на пациента, се сочи в обвинителния акт. Той не направил пълна предварителна оценка за здравословното му състояние и не му назначил всички изследвания и консултации. Драгомир Димитров бил "клапно протезиран болен", пиел лекарства и след 2 дни починал.

Медицинска сестра от МБАЛ - Русе беше осъдена т.г. на 8 месеца затвор условно за починала пациентка, напомниха от съдебната палата. Тя причинила смъртта на 65-годишна жена от сливенското село Новоселец поради немарливо изпълнени задължения. М.г. пациент пък осъди лекарка от русенската болница да му плати 5000 лв. обезщетение за преживените болки и стрес след калпава упойка за операция.

Управляващите пак си имат "квота" в Конституционния съд

Предишна новина

До 5 000 лева глоба грози партии заради непочистени изборни плакати

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.