Осъдиха един от супер богатите на Балканите


Един от най-богатите хора на Балканите и най-богатият в Сърбия бе осъден на пет години затвор заради укриване на данъци.

Сръбското правителство е на мнение, че съдебният процес срещу Мирослав Мишкович ще хвърли светлина върху връзките между бизнесмени и политици през 90-те години на миналия век.

Специалният съд в Белград осъди собственика на Делта холдинг Мирослав Мишкович, защото помогнал на сина си Марко да укрие данъци на стойност около 320,3 милиона динара, т.е. около три милиона евро. Съдът постанови и глоба в размер на 65 000 евро, която 70-годишният Мишкович да плати.

Със същото решение Мишкович бе оправдан по обвинение, че е ощетил пътностроителни предприятия, т.е. че е източвал пари от тях чрез финансови манипулации. И Мишкович, и прокуратурата имат право да обжалват присъдата в Апелативния съд в Белград.

Адвокатът на Мишкович Зденко Томанович заяви, че присъдата е резултат от политически натиск и обяви, че ще я обжалва. Съдия Мая Илич каза, че съдебният съвет е взел решението единодушно. Собственикът на Делта холдинг не присъства на произнасянето на присъдата, което не е и длъжен да направи.

Синът му Марко Мишкович бе осъден през февруари за укриване на данъци на три и половина години затвор и осем милиона динара глоба със задължението неговата компания "Мераинвест" да плати данък от около 320,3 милиона динара. И той бе оправдан по обвинението, че е източвал пътностроителни предприятия.

Мирослав и Марко Мишкович бяха арестувани през декември 2012 г. Тогава премиерът Александър Вучич заяви, че арестът показва, че няма недосегаеми лица в борбата с корупцията в Сърбия, която е сред условията за сближаване на страната с ЕС. След известно пребиваване в ареста Мирослав Мишкович бе пуснат срещу рекордната гаранция от 12 милиона евро.

Мишкович създаде цяла империя при управлението на Слободан Милошевич и я разшири, след като Сърбия излезе от международна изолация. В неговия холдинг влизат компании, които се занимават със застрахователно дело, търговия на дребно и недвижими имоти. През 2007 г. Мишкович бе включен в класацията на най-богатите в света 1000 души на сп. "Форбс", с авоари от над два милиарда евро. В Делта холдинг работят над 4000 души, а през 2015 г. оборотът на компанията бе 53 милиарда динара (490 милиона долара).

Корупция с хвалби не се бори

Предишна новина

Калпакчиев: Търсят се зависими и професионално уязвими съдии, които могат да бъдат управлявани

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.