Осъденият на 17 години и половина затвор за обир на банка Емил Милев зове за саморазправа с премиера от килията

Осъденият на 17 години и половина затвор за обир на банка Емил Милев зове за саморазправа с премиера от килията
Осъденият на 17 години и половина затвор зове от килията за саморазправа с премиера Бойко Борисов, кадър:"Правен свят"

Осъденият от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) на 17 години и половина затвор за нападението и обира над банковия служител Огнян Божилов пред клон на "Прокредитбанк" в "Люлин" през 2010 година Емил Милев зове за саморазправа с премиера от килията. Това става ясно от клип, заснет с телефон, за който е съмнително как е попаднал в килията на Милев. Видеото се разпространява между арестанти и затворници, като в него Милев е единствен главен герой.

От кадрите се вижда, че той е облечен с бяла тениска с лика на премиера Бойко Борисов, която в последствие той къса на парчета, хвърля на земята и стъпква с два крака. От словесния акомпанимент към клипа, чийто автор е именно Емил Милев, пък се чува, че видеото е заснето на 1 ноември т.г., като в него той призовава гражданите да "скъсат" Борисов така, както той къса тениската си с лика му и да го изхвърлят на боклука. Осъденият на втора инстанция се обръща с обиди и към магистратите от специализираните структури, като твърди, че е "отвлечен" от тях.

"Това чудовище, което е запланувало Десетия конгрес (Десетият конгрес на Българската комунистическа партия (БКП) през април 1971 г., когато Тодор Живков е избран за председател на Държавния съвет на НРБ, бел.ред), е създало това чудовище от тениската ми, което се е реализирало в ЕС. Това чудовище от тениската ми изтезава всички българи с присъствието си, включително и мен", започва речта на Милев от видеото.

След встъпителните си думи, арестантът се съблича, твърдейки, че прави "стриптийз", след което разкъсва тениската си с думите: "така трябва да се отървете от Бойко, българи. Хващате го и го разкъсвате".  

"С Божията помощ, един ден му пожелавам на тоя екземпляр да се запознае с правата си по НПК. НПК важи за всичко, защото престъпленията, Боко, оставят следа. Отвлечен съм 7 години от екземпляра и неговите хора от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, ВКП, начело с тумбака главния прокурор и другите тумбаци. В знак на протест разкъсвам това нещо (тениската с лика на Борисов, бел. ред.), хора разкъсайте го и вие, освободете съзнанието си и станете европейски граждани. После го стъпквате с крака, защото това не е човек", казва Емил Милев в клипа, след което хвърля разкъсаната тениска на пода и я стъпква с два крака.

"Долу тиранията и диктатурата", завършва излиянието си авторът на скандалното видео.

Името на Милев отдавна е добре известно както в ъндърграунд средите, така и сред съдиите и прокурорите от специализираните органи на съдебната власт и охранителите в ареста. Той е популярен освен като професионален автокрадец и като редовен жалбоподател и ищец по дела срещу магистратите, които внасят обвинителни актове и гледат делата срещу него, както и срещу журналисти. Милев нашумява покрай престрелката на магистрала "Тракия" през декември 2009 г., когато трима души, между които и самият той, отвличат турски гастарбайтер. След като го завързали за дърво, взели му 5000 евро и тръгнали, били засечени от полицаи и започнала престрелка. Тогава един от групата е убит, но Милев успя да избяга и се укриваше от правосъдието в продължение на 4 години. Той има и обвинение за опит за убийство срещу полицай. Задържан е през 2013 г., а Специализираната прокуратура внесе делото в съда през 2015 г.

На 9 януари 2018 година Специализираният наказателен съд (СНС) напълно оправда Милев и другите двама подсъдими по делото -  Едуард Павлов и Мартин Димитров – по всички повдигнати им обвинения. През юни 2019 обаче съдиите от АСНС Галя Георгиева, Емилия Петкова и Магдалена Лазарова обаче отменят присъдата в частта, с която подсъдимите са признати за невиновни за нападението над банковия служител Огнян Божилов пред клон на "Прокредитбанк" в "Люлин", който пренасял 136 072 лв. към кола инкасо. Преди да задигнат парите, подсъдимите насочили оръжия срещу служителя и го ударили няколко пъти в лицето и по тялото. Тримата подсъдими са оправдани и от АСНС по обвиненията за други грабежи, отвличането на гастербайтера и опита за убийство над полицай. От наказанието на Емил Милев се приспадат и времето от 22 до 23 декември 2013 година, в което той е бил задържан под стража, както и периода 24 декември 2013 година – 15 юли 2015 година, в който той е бил под "домашен арест".

След произнасянето на присъдата на АСНС, Милев е задържан още в съдебната зала и в момента се намира в ареста.

Осъдиха за подкупи четирима от ТЕЛК в Стара Загора

Предишна новина

Двадесет години затвор за Илия Стоичков, насилил с бухалка и убил доцент в Пловдив

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 7
  хаха | нерегистриран
  3
  0

  С мартеници на ръката- едва ли е първи ноември, освен ако в затвора не е прието мартеници да се слагат на първи ноември. Изплескал е човека... то цял живот да мислиш кого да обереш и после къде са се криеш не е лесно...

 2. 6
  Изи | нерегистриран
  3
  0

  До 5: #кой да се свърже с Вас адв. Юруков? Е. Милев или НЕправен свят?

 3. 5
  адв. Ивайло Юруков | нерегистриран
  5
  -1

  Свържете се с мен, имам подробности по случая. Защо не желаете да отразите и другата гледна точка?

 4. 4
  бспар | нерегистриран
  0
  -2

  ...тоя, май, са го склонили/наклонили да е от герб...

  ...много очевадна постановка...

 5. 2
  Копърков | нерегистриран
  16
  -6

  Е то вероятно 80-90 % от хората в страната са на същото мнение...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.