Освети се връзката между Цветан Василев и Иво Прокопиев

Освети се връзката между Цветан Василев и Иво Прокопиев
Иво Прокопиев и Цветан Василев, колаж: Канал 3

В края на месец март тази година, по делото на КПКОНПИ за конфискация на активи за 2.2 млрд. лева от Цветан Василев, съдия Катерина Енчева от СГС отправи скандално преюдициално запитване до Съда в Люксембург, с което стопира за поне две години не само конкретното дело, но на практика и цялата дейност на КПКОНПИ. 

Големите печеливши от този странен съдийски ход, очаквано се оказаха двамата подсъдими - Цветан Василев и Иво Прокопиев, вторият от които също е застрашен от отнемане на престъпно придобито от него имущество за 200 млн. лв. Всъщност информацията за позорното преюдициално запитване беше поднесена публично на обществото не от самия Софийски градски съд, а от едно от изданията на скандалния бизнесмен Прокопиев – вестник "Дневник", след което приближени до Цветан Василев сайтове веднага подеха кампания, в която изразиха задоволството си от съдебното решение.

Бурната и съвсем обоснована реакция против съдебния акт, от страна на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, пък веднага активира грантово зависимия Съюз на съдиите в България, който "защити" в нарочно писмо съдия Енчева и дори нагло сезира съдийската колегия на ВСС с искане да се опазят съдиите от "медийните кампании", които си позволявали да изобличават подобни скандални по своята същност произнасяния по дела.  

Пълната симбиоза на олигархичното задкулисие обаче лъсна отново с пълния си блясък вчера, когато "Капитал" публикува обширно интервю не с кого да е, а с българския съдия в Европейския съд – Александър Корнезов, който надълго и нашироко защитава правото на българския съд да отправя преюдициални запитвания и поощрява тази практика, която способствала "за развитие на правото на ЕС и на съдебната практика". Неоснователно според него също така битувало мнението, че преюдициалното запитване водело до протакане на делото и служело на една от страните в процеса. 

Макар, разбира се, в интервюто да няма и една дума за конкретното преюдициално запитване, ползващо издателя на същия вестник "Капитал" – подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, както и укриващият се в Белград фараон Цветан Василев, то целта на публикацията не буди никакво съмнение – пореден опит за легитимация на скандалното съдебно решение на съдия Катерина Енчева, и то през устатата на действащ съдия в Люксембург. 

Друг е въпросът, дали изобщо е морално европейски съдия, пък бил той и българин, да дава интервю в сайта на подсъдимо лице и да защитава, макар и завоалирано, интересите на същото лице, и как биха погледнали на това колегите му в същия Европейски съд, които ще се произнасят по конкретното преюдициално запитване. Да, може и да не е морално, но пък е родна българска картинка, изобилстваща от зависимости и задкулисни интереси, пише Канал 3, позовавайки се на Блиц.

Още по темата

Глобяват музиканта Васо Гюров за незаконна каравана

Предишна новина

Унгарски съдии атакуват Орбан

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 16
  Tribus Verbis | нерегистриран
  8
  -2

  Малко уточнение: не държавната власт подкопава държавността, а орките заграбили държавната власт. Типична манипулация е съществото, заемащо определена длъжност, да се идентифицира (слива, сраства) с тази длъжността или съответния орган. Примери много- Сотир Цацаров, Бойко Борисов и т.н. Истината е, че въпросните физически лица всъщност не притежават необходимите професионални и нравствени качества не само за заемане на тези длъжности, но и на каквито и да било държавни длъжности.

 2. 10
  Tribus Verbis | нерегистриран
  17
  -1

  Имам един въпрос към журналистите, работещи за този бивш правен сайт, на който не намирам разумен отговор. Хората, за които работите, поставят себе си над закона, над морала и етиката. Децата им или ще живеят извън България, или ако останат в България, ще са част от създаваната в момента каста на недосегаемите. Вие обаче, продавайки се на господарите и рушейки от тяхно име държавата, обществото и нормалността, обричате не само себе си но и своите деца на робско и унизително съществуване. Защо?? Защо искате децата ви да са роби? Защо искате децата ви да слугуват без чест и достойнство, срещу мизерни подаяния, на умствено и морално деградирали същества??? Не разбирам.

 3. 7
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 6
  Tribus Verbis | нерегистриран
  15
  -1

  И защо не сте написали кой е автор на миризливия пасквил? Дайте му именцето на съществото, да знаем ще има още един достоен слуга на корпулентните.

 5. 5
  Tribus Verbis | нерегистриран
  20
  -2

  Как се пише манипулативна, просташка "статия", представяща невярно определени факти и целяща да заблуждава и озлобява и без това докарания до просешка тояга народ:

  1. "съдия ..... отправи скандално преюдициално запитване до Съда в Люксембург"- Кое е скандално? Спазването на закона? Изпълнението на регламентирана процедура, целяща избягване на бъдещо осъждане на данъкоплатците в България да заплатят обезщетение на пострадалите от непрофесионалните, незаконни и популистки действия на група некадърници?

  2. "с което стопира за поне две години не само конкретното дело, но на практика и цялата дейност на КПКОНПИ"- да не би съдия Енчева да е разпуснала или закрила КПКОНПИ? Май не е.

  3. "странен съдийски ход", "позорното преюдициално запитване", "грантово зависимия Съюз на съдиите в България", "нагло сезира съдийската колегия на ВСС" и така нататък- умишлено оплюване, обругаване, създаване и подклаждане на омраза срещу съда и определени съдии, рушене на институциите и държавността като понятия. Целта на това е прозрачна- налагане на становището, че само Партията (ГЕРБ) и нейните пророци Цветанов, Цацаров, Борисов, Пеевски, са правоверните, за останалите- джихад.

  Ето това сте вие, Правен свят- глашатаи на диктатурата. Честито!

 6. 4
  | нерегистриран
  16
  -3

  Чета , че най-скандалното нещо на света за един съдия е да отправи преюдициално запитване . Може да краде , да убива , да взема подкупи ....само това не . Не съм юрист и не знам какво е това престъпление , но оставам с впечатление , че е нещо като въоръжен грабеж или изнасилване на малолетни ??? Помогнете ми да се ориентирам .

 7. 3
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 2
  | нерегистриран
  8
  -4

  "правото е голямата му любов, но неукротимата му страст са пътешествията"  Някой май е спечелил круиз!  За съжаление СЕО си няма ИВСС и декларации като нашите, тъй че няма как от декларацията да проследим за коя дестинация е била спечелена наградата.