ОССЕ препоръча агитацията на майчин език


Някои от препоръките, които са били направени, са били изпълнени, а други продължават да не се спазват

Важно е да помним, че изборите не са събитие за един ден, от изключително значение са всички неща, които се случват в пред изборния ден и след това. Това подчерта ръководител на Ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИЧП Одри Гловър.

Организацията ще следи избори у нас за осми път, като сега е поканена от МВнР. Основният екип ще бъде базиран в София и ще се състои от 12 експерти, които ще са представители на десетте страни участнички в ОССЕ. По-късно ще се присъединят 10 дългосрочни наблюдатели, които ще бъдат разпределени из страната.

Гловър обясни, че няма да се прави системно наблюдение на процедурите в изборния ден. "На първо място ще следим за прилагането на новия изборен кодекс, средата, в която ще протича изборната кампания, финансирането на кампаниите, медийната среда и отразяването на кампанията", посочи тя.

"От изключително значение за нас е всички гласоподаватели да са убедени в това, че цялостния избирателен процес ще бъде проведен по честен начин", допълни Гловър.

В рамките на мисията ще бъде издаден междинен доклад, който ще бъде официално публикуван преди изборите. В деня след вота ще бъде проведена пресконференция, на която наблюдателите ще оповестят своите предварителни констатации и заключения.

Някои от препоръките, които са били направени от ОССЕ в миналото, са били изпълнени, а други продължават да не се спазват. Една от препоръките на организацията, която не е изпълнена, е малцинствата да провеждат агитация на майчин език. Гловър подчерта, че това изисква промяна на Конституцията, за която управляващите единствени могат да вземат решение.

"Няма да се намесваме в изборния процес, а ще наблюдаваме и не се интересуваме от крайния резултат от изборите, а от призрачността на изборния процес, неговата безпристрастност и тайна на вота", каза тя.

СЕМ настоява за строги санкции за посегателство срещу журналисти

Предишна новина

ДНК анализ оневини братя, хвърлени в затвор в САЩ преди 30 г.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.