Осемнадесет магистрати и полицаи с награди за високия им професионализъм

Осемнадесет магистрати и полицаи с награди за високия им професионализъм
МВР и прокуратурата проведоха съвместно съвещание, снимки:ПРБ

Ръководствата на Прокуратурата и на Министерството на вътрешните работи (МВР) проведоха работно съвещание, на което бяха обсъдени акценти от дейността на правоохранителните институции по противодействие на престъпността през 2020 г., съобщиха от обвинението. Набелязани са били и мерки за опазване на обществения ред и сигурността при провеждане на предстоящите избори за Народно събрание.

В съвещанието са участвали главният прокурор Иван Гешев, зам.-главните прокурори Даниела Машева, Десислава Пиронева и Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорите на ГДБОП и ГД „Национална полиция“ Любомир Янев и Николай Хаджиев.

След края на работното съвещание, проведено в сградата на МВР, на официална церемония са наградени 18 прокурори, следователи и служители на вътрешното министерство за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения.

Заместникът на главния прокурор при Върховната административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева е отличена с предметна награда за проявен висок професионализъм и безупречно изпълнение на служебните задължения при осъществяването на административното и организационно ръководство на Върховна административна прокуратура и съществен принос за издигане авторитета на Прокуратурата на Република България.

С плакет „Прокуратура на Република България“ са отличени Дияна Иванова, заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Варна и Димитър Кайряков, прокурор в ОП-Варна. Двамата са наблюдаващи прокурори по досъдебното производство за незаконно пренасяне през границата на над 400 кг хероин, разкрит през февруари т.г.

С Почетен знак „Прокуратура на Република България“ са наградени и шестима служители, участвали в разследването на контрабандата на наркотичните вещества. Това са Деан Горанов, инспектор в сектор БОП-Варна при ГДБОП - МВР, разследващите полицаи от сектор БОП-Варна Живко Страхилов, Борислав Димитров и Пламена Виденова, старши разследващ митнически инспектор при Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) Георги Христов и Ириан Никитов, старши експерт при ГДМРР.

Плакет „Прокуратура на Република България“ получиха прокурорът от отдел 04 „Международен“ при ВКП Сава Петров и следователят в отдел 03 „Стопански“ на Националната следствена служба Светослав Василев за работата им по молби за правна помощ от САЩ, свързани с разследване на дейността на лица, използвали рансъмуеър (ransomwear) с наименованието NetWalker. Зловредният софтуер е атакувал здравни заведения, училища, предприятия и правителствени агенции в САЩ чрез проникване в компютърните им системи и криптиране на информацията, за чието разкодиране е бил искан откуп в големи размери.

Прокурорът от Окръжна прокуратура-Стара Загора Ваня Керанова-Робакова получи плакет „Прокуратура на Република България“ за водено от нея наказателно производство, по което е постигната осъдителна присъда за двама извършители на грабеж над възрастен мъж в с. Енина, община Казанлък.

Прокурорите Ивета Маркович и Калин Близнаков от Специализираната прокуратура (СП) и Елица Василева, прокурор от Софийска районна прокуратура, командирована в СП,  са отличени с плакет „Прокуратура на Република България“. Ивета Маркович получи наградата за работата й по разследване на организирана престъпна група за изработка и разпространение на неистински парични знаци и български лични документи, неутрализирана на 1 февруари т.г. при съвместни действия на Специализираната прокуратура, ГДБОП и Службата за борба с наркотиците DEA. Калин Близнаков и Елица Василева бяха поощрени за професионално свършена работа по изпълнение на молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ по разследване срещу международна престъпна мрежа, действаща на територията на България и Сърбия за трафик на големи количества хероин от Турция през България към САЩ. За участието им и в двете гореописани акции директорът на ГДБОП Любомир Янев получи предметна награда, а заместникът му Илия Делчев и инспекторът от ГДБОП Стоян Златанов бяха отличени със знак „Прокуратура на Република България“.

 

Още по темата

Апелативен съд – Варна измени присъдата на шофьора, прегазил дете в Морската градина, но потвърди условното му наказание

Предишна новина

Не е от компетентността на ПРБ да коментира критиките към делегираните прокурори, членове на ВСС съзряха дискриминация от Европейската прокуратура

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Грузинеца | нерегистриран
  2
  -4

  Чудесно е,че прокурори и полицаи са заедно. Сега-като е казано А, кажете и Б-и да се даде нормативна сила на фактическото-прокуратурата да отиде към полицията, и шефовете на РПУ-та да бъдат обявени за началници, с право да дават разпореждания на прокурорите.

 2. 5
  . | нерегистриран
  6
  -3

  Вътрешен купон, организирали си томбола.

 3. 4
  RRR | нерегистриран
  6
  -3

  Ееее, пропуснаха Ачката, дали защото още не е внесъл нито един ОА, за няколко години акции пред телевизиите.

 4. 1
  Защо? | нерегистриран
  15
  -15

  Защо тогава е това дърпане прокуратурата да стане част от изпълнителната власт, като И от това мило мероприятие става пределно ясно, че дефакто това вече е така.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.