Организации искат спешни мерки срещу насилието над жени


За спешни мерки срещу насилието над жени призоваха вчера в София организациите от "Алианс за защита от насилие, основано на пола". Държавата бави ратифицирането на Истанбулската конвенция на Съвета на Европа, която е стандарт срещу всички форми на насилие срещу жените, категорични са те. Конвенцията е ратифицирана от 24 държави. 21, сред които и България, само са я подписали. Без ратифицирането й предвидените в нея превенция, защити и отговорности на институциите не могат да станат част от националното ни законодателство.
Повод за искането да се ускорят процедурите по ратификация са извършените през последните два месеца и получили публичност в медиите четири убийства на жени като крайна форма на домашно насилие. Представители на Алианса заявиха, че процедурата на Закона за защита от домашното насилие не се следва от съда, и че на пострадалите не се дава незабавна и адекватна защита. "ЗЗДН е граждански, а не наказателен закон. Онова, което получават тормозените жени, е "заповед за защита" и се разчита на доброволното й изпълнение от насилника. Една от убитите жени е имала 6 "заповеди за защита", другата - 4. Ако полицията и прокуратурата бяха реагирали на жалбите им, тези жени щяха да са живи" обясни адв. Даниела Горбунова.
Геновева Тишева, председател на "Алианс за защита от насилие, основано на пола" обяви, че 11-те организации в него дават срок до 15 октомври на правителството да подготви ратификацията.

Триумфът на Борисов изхвърля Цацаров

Предишна новина

Ченалова: Борисов се превърна в адвокат на Пеевски и Цацаров

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.