Опасни ли са два стръка канабис - "за" и "против" марихуаната за медицинска цел


Оправдателната присъда на болния от множествена склероза Марин Калчев от Ловеч, който беше оневинен за притежаването и отглеждането на две растения марихуана, от които е извличал екстракт, за да намали симптомите на болестта си, отключи отново дискусията за еднократната доза и за използването на канабис за лечебни нужди.

"Нужен е разумен компромис, който да не вкарва болните в затвора", категоричен беше в ефира на Дарик биохимикът д-р Юлиян Караджов, който като част от движение "Промена" защитава легализирането на употребата на марихуана.

Според него на този етап България няма да направи подобна стъпка, но е нужно канабисът да бъде разрешен при определени заболявания.

Според д-р Александър Канчелов невролози, онколози и очни лекари трябва да се произнесат нужно ли е изобщо и в кои случаи е допустимо приложението на медицински канабис. Като специалист по лечение на зависимости той обаче не приема марихуаната за безвредна.

И двамата се обявиха срещу разпоредбата в проекта за нов Наказателен кодекс, която предвижда затвор за цигара марихуана:

"Знам за двама души във Варна, които бяха в затвора. Гадна история е това, защото да вкарваш в затвора човек, който има изключително тежки травми, невропатни болки, гарантирани за цял живот, трябва да се изработи някакъв разумен компромис, какъвто вече имаме в повечето цивилизовани страни. В цяла Канада..., в САЩ също буквално всеки месец нови щати легализират медицинската употреба. В Европа има страни, в които има официални програми за медицински канабис. В Израел дори вече канабисът от няколко месеца го поема Здравната каса. В момента не говорим за легализация въобще, защото е ясно, че България няма да е първата страна, която да го направи в ЕС", заяви д-р Юлиян Караджов.

"България има достатъчно компетентни специалисти. Те биха могли да преценят - да или не, при какви условия и при какви обстоятелства, с какъв регламент, ако е необходимо. Вероятно за някои пациенти е необходимо. Но идеята, че трябва да се засажда канабис на тераса, за да се самолекуват пациентите, не е коректна в 21 век. Конкретно за това състояние има таблетни форми, които се произвеждат. Два стръка канабис на терасата не са опасни, обаче афектирането на общественото съзнание с идеята, че е добре да се популяризира употребата на марихуана, изглежда доста подвеждащо, особено за популацията, която е в тийнейджърска възраст и там е опасността", допълни д-р Александър Канчелов.

"Смятайте, че 1 млн. души в България са пробвали канабис. Да виждате някакви чудовищни проблеми?!", запита Караджов.

"Чудовищните проблеми започват, ако това не са хора на 40-, 50 или 60-годишна възраст, а са млади хора - на 12-, 14-, 15-, 16-годишна възраст", каза още д-р Александър Канчелов.

"Мога да ви кажа, че имам приятел, който влезе за марихуана в затвора и излезе от там на хероин. В затвора има достатъчно хероин, нека не се лъжем", каза Караджов.

"Законът в България обаче няма превантивна стойност - в затвора да влизат дилърите, разпространителите и т.н, а хората, които имат зависимости, имат нужда от лечение, категорично поддържам съвременното разбиране, че тези хора съдът трябва да ги насочва към лечебни заведения, които трябва да съществуват и в затворите", допълни Канчелов.

Процедурата за избор на главен съдебен инспектор много се изнерви

Предишна новина

Мъж плаши, че ще се запали, иска оставката на окръжния прокурор на Пазарджик (обзор)

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.