Омбудсманът ще внесе законодателни промени срещу некоректни работодатели


Омбудсманът Мая Манолова ще внесе законодателни промени срещу некоректни работодатели, които не се разплащат със своите служители.

Манолова за пореден път се срещна с протестиращите шивачки от фалиралата фирма "Абонданца" в Дупница, които, въпреки споразумението със собственика, все още чакат заплатите си.

Законодателните предложения, които омбудсманът подготвя, са свързани с въвеждането на ясни забрани да не се прехвърлят фирми, ако работодателят не е изплатил задълженията си към работниците си.

Освен това Манолова ще предложи промени за удължаване на срока за обезщетения от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия до 1 година, защото, по думите й, към момента той работи фиктивно.

Мая Манолова съобщи, че още през следващата седмица ще организира обществена дискусия, на която ще покани всички институции, които имат ангажимент към спазването на трудовото законодателство, както и работници с нарушени права. А по случая "Абонданца" ще внесе жалба в Конституционния съд срещу работодателя Каприоти.

За помощ към омбудсмана Мая Манолова се обърнаха над 60 бивши работници на "ТЕЦ Свилоза" в Свищов - заради заплати, които им дължи работодателят.
След проверка от Инспекцията по труда работодателят сключи споразумение за издължаване на неплатените възнаграждения.

Повече от година и половина съкратените енергетици от "ТЕЦ Свилоза" безуспешно се опитвали да си получат дължимите по четири-пет заплати от бившия си работодател. След това сезирали омбудсмана Мая Манолова, а по нейна инициатива Инспекцията по труда във Велико Търново направи проверка в предприятието в Свищов.Невена Стефанова от контролното ведомство съобщи, че е започнало поетапно изплащане на възнагражденията по сключените вече споразумения и те текат в срок.

За първи път прокуратурата обвинява участници в автогонки

Предишна новина

България ще е домакин на конференция на Международната данъчна асоциация

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.