Омбудсманът Мая Манолова дава цената на водата на прокуратурата


 

 

Омбудсманът Мая Манолова дава на прокуратурата готвените от КЕВР нови цени на водата. Предвижда се поскъпване в 14 града от 1-ви януари, съобщи за "По света и у нас" Мая Манолова. Окончателното решение ще бъде взето в петък, а предварителните разчети, бяха публикувани на 30 ноември.

 

Проектът за новите цени бе публикуван на 30 ноември. Той предвижда драстично поскъпване в някои градове, като Ямбол - с 20 на сто, Враца с 13, в София с 9, Бургас- с 8. Според омбудсмана новите цени са манипулативни. Тя даде пример с нивото на инфлацията, което в нарушение на наредбата е взето от декември миналата година, вместо само показатели от 2017-та. 

Според нея ВиК -дружествата изкуствено са завишили инвестициите си в 5-годишните бизнеспланове, като през тях оправдават поскъпването. Шефът на КЕВР Иван Иванов не прие обвиненията за нивото на инфлацията, като посочи, че то е взето от НСИ, а самите бизнеспланове пък били съобразени с правителствената политика за повишаване качеството на питейната вода и на ВиК услугата, ангажимент, който имаме към Брюксел. Окончателното решение за цените ще бъде взето този петък. 

Мая Манолова - национален омбудсман: "Тъй като нямам право да атакувам това решение на КЕВР пред съда, а ще сe обърна с молба към прoкуратурата да протестира цената на водата. Установихме нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК асоциации, зaиграфка с числа, манипулативно използване на периода и числата на инфлацията и на другите компоненти."

Иван Иванов - председател на КЕВР: "Ние не можем да променим цени, които още с 5-годишния бизнесплан, където са записани цените за всяка една от тези 5-години, всичко това е фиксирано. След третата година ние ще проведем регулаторен преглед-одит, на това, което са извършили ВиК операторите и ако се окаже, че не са изпълнили инвестиционните програми, заложени в бизнесплана, естествено, че ние веднага ще коригираме цените на ВиК услугите".

Татяна Дончева забрави да декларира 9 357 лв. пред Сметната палата

Предишна новина

Нинова ще съди Десислава Атанасова и ГЕРБ заради "Техноимпекс"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.