OLAF уличи в корупция секретаря на президента по антикоруция Пламен Узунов

OLAF уличи в корупция секретаря на президента по антикоруция Пламен Узунов
Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, снимка:БГНЕС/архив

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) уличи в корупция секретаря на президента по правни въпроси и антикоруция Пламен Узунов, в периода, в който той бе служебен вътрешен министър, става ясно от съобщение на службата. Според информациятa на ОLAF, Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени. Службата препоръчва и да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването всъщност се отнася до процедура по времето на Узунов за закупуването на полицейски автомобили с европейски средства, в периода, в който той бе служебен министър на вътрешните работи в правителството, назначено от президента Румен Радев. То е започнало през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията. 
 
В хода на разследването OLAF е събрал и анализирал цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и е проведел събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, са оказали пълно съдействие на разследващите служители. 

От разследването на OLAF става ясно, че Министерството на вътрешните работи, ръководено от Узунов, е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заклюва, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването е било приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура са отправени и препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице. "Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд", пишат от службата.

Ville Itälä, генерален директор на OLAF, е заявил в тази връзка: "Разследващите служители на OLAF често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна  публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно  препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че OLAF и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци". 

Настоящият секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов вече е обвиняем у нас, само че за друго престъпление - за търговия с влияние заедно с бизнесмена Пламен Бобоков, като тепърва предстои да стане ясно как ще се развие делото срещу тях. През лятото на 2020 г. Специализираната прокуратура привлече Пламен Бобоков и Пламен Узунов за участие в престъпен сговор, с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 год. - престъпление  по чл. 321, ал.6 от НК. Наред с това двамата са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08 май 2019 г. до 28 август 2019 г. Като Бобоков е подбудил на 21 пъти Узунов в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата  от него длъжност, с цел да набави за бизнесмена облага. От това са настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“. Бобоков и Узунов в момента са на свобода срещу парични гаранции.

Фирма, контролирана от бизнесмена Гриша Ганчев, изпълнила поръчката, проверявана от ОЛАФ

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, за която в корупция беше заподозрян секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов, е за доставката на 290 джипа “Грейт Уол”. Тя беше спечелена от фирмата “Българска автомобилна индустрия” само месеци след като се сдоби с активите на “Литекс комерс”, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев, показва проверка на в-к "24 часа".

Преди повече от две години за поръчката се бориха още “Мото Пфое”, “Н-Ауто София (вносителят на “Нисан”), “Тойота Тиксим” и “Киа Моторс България”. Те обаче отпаднаха по различни причини от надпреварата. Например “Мото Пфое” били изчислили грешно цената на предлаганите джипове.

Тогава предимството в полза на “Българска автомобилна индустрия” бе, че колите, които ще доставят на МВР, били сглобявани у нас.

В параметрите на обществената поръчка било посочено, че е задължително автомобилите да са 4x4, с турбодизелов двигател и да са с максимален комбиниран разход на гориво 11 литра на 100 км. Те трябвало да разполагат с таблети с инсталирана операционна система Android 5,0 или по-висока, както и с мобилни принтери.

Минималният гаранционен срок за проява на фабрични дефекти бил 36 месеца или 100 хил. км пробег. Гаранционният срок за лаковото покритие трябвало да е минимум 36 месеца, а за перфорация от корозия - 60 месеца. Времето за отстраняване на техническа неизправност в срока на гаранцията бил до 15 работни дни от датата на писменото уведомление за настъпилата неизправност.

Вижте договоря за купуване на джиповете тук

Още по темата

И САС потвърди ареста на убиеца на Милен Цветков

Предишна новина

Прокуратурата прати в съда 277 тома за трагедията край Своге, осем са на подсъдимата скамейка

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  АНОНИМЕН | нерегистриран
  2
  0

  Не съм много сигурна, че Пл. Узунов следва да е уличеното в корупция лице.
  Процедурата е открита с решение от 02.03.2017 година, което е издадено от административния секретар на МВР съгласно заповед.
  Решението за избор на изпълнител е на директор дирекция "Обществени поръчки", упълномощено лице по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗОП.
  Правен свят, гответе се за дело.
  Успех!

 2. 11
  ? | нерегистриран
  5
  0

  Къде е коментар 9, борци за истина и справедливост? Голям страх, голяма смелост да триеш коментари

 3. 10
  АНОНИМЕН | нерегистриран
  1
  0

  Е, щом е имало обжалване до съда, не е ли това индикация, че процедурата е законосъобразна? А съдиите няма ли да бъдат изправени на подсъдимата скамейка?

 4. 8
  До 7 | нерегистриран
  1
  -1

  Можете да си отговорите на въпроса ЕЙ тук - https://www.legalworld.bg/prezidentstvoto-i-dokumentite-za-uchastieto-na-plamen-uzunov-v-procedurata-za-razsledvanite-ot-olaf-koli-na-mvr-se-razminaha

  В резюме - решаването, обявяването, провеждането и подготовката на догова СА в неговия мандат. Заради жалване до съда, просто формално някой деуг подписва договора.

 5. 7
  Ко стаа с 8 те асансьорници... | нерегистриран
  2
  0

  А колко време Узунов е бил министър и колко време е продължила процедурата за въпросната поръчка... ?

 6. 6
  456 | нерегистриран
  4
  -8

  Втори мандат, ама ще е куково лято за него догодина. Крадците викат дръжте крадеца!

 7. 5
  | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  На мен не са, но за някои хора са 3-4 чекмеджетата пари, без кюлчетата. За някои невидими за нашата славна прокуратура хора.

  А защо не вземем да вземем решение искаме ли или не искаме последно прокуратурата да обявява публчно ВСИЧКИ дела, по които работи. Или искаме да знаем само, ако са срещу Бойко, иначе другите - тайна....Псоледно ми се стори, че е модерно да се говори, че прокуратурата няма право на публичност на действията си, ама може и да се бъркам с казаното от адвокатите на едни подсъдими и обвиняеми...

 8. 4
  | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #3 от "До 2 | нерегистриран":
  Що? На тебе 6 млн. евро са ти джобните пари за седмицата ли?

  На мен не са, но за някои хора са 3-4 чекмеджетата пари, без кюлчетата. За някои невидими за нашата славна прокуратура хора.

 9. 3
  До 2 | нерегистриран
  6
  -3

  Що? На тебе 6 млн. евро са ти джобните пари за седмицата ли?

 10. 2
  Ошаф | нерегистриран
  3
  -5

  Значи 6 млн евро са най-значимата злоупотреба с европейски средства, установена от ОЛАФ. Евала!

 11. 1
  123 | нерегистриран
  10
  -6

  Радев, хайде с юмрук "мутри вън от Олаф".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.