Окончателно от ВКС: Бивш кмет в затвора за 3,5 години!


Бившият кмет на Садово Марин Йосифов влиза в затвора за 3,5 г. за търговия с влияние. Наровете ще търка три години и консултантката му Анджела Запрянова. Това постанови Върховен касационен съд, след като потвърди присъдата на апелативните магистратите в Пловдив.

Йосифов и Запрянова бяха признати за виновни за търговия с влияние, която двамата са си позволили при открита процедура в община Садово за изграждане на канализация в село Кочево. През 2010 година двамата

поискали кеш и авансово да получат от фирма, кандидат- изпълнител на обществена поръчка, 7% от стойността й. Възлагането било за 3,5 млн. лв.,а 250 бона от тях определили като комисионна. Изнудваният се оказал управителят на "Пътинженеринг" ООД Недялко Бекиров.

Как точно са си харесали 7% не е ясно. Срещу сумата Йосифов и Запрянова поели твърдия ангажимент да упражнят влияние при конкурсната процедура върху шефката на комисията, зам.-кметът Елена Василева. Те давали указания на Бекиров как да коригира офертата си за канализацията, че да спечели. В случая, предложили промяна в гаранционния срок. След като свършили и тая работа, станали особено нетърпеливи и настоятелно си искали комисионната, преди процедурата да се е провела докрай. За търговията с влияние е бил подаден сигнал и в ДАНС, след което последвало шестмесечно наблюдение на Йосифов със специални разузнавателни средства. На 30 юни 2010 г. тогавашният кмет на Садово бе арестуван в кабинета си при зрелищна акция. След това и консултантката му.

Това е някакъв филм и поръчка, коментира Марин Йосифов присъдата си по това дело на апелативна инстанция. Тя бе произнесена през юни 2013 година. Йосифов има една влязла в сила условна присъда за набеждаване на двама полицаи, служители на подучастък Садово. Васил Костадинов и Тошко Делев заведоха дело за набеждаване, след като Йосифов ги обвини, че участват в купуване на гласове за изборите 2007 година. Окончателната присъда по това дело на садовския кмет е от 07.07.2011 г. и гласи 1,5 затвор с три години изпитателен срок.

Изчезнал милион

Йосифов бе разследван и за мистериозно изчезналия един милион лева по друг европроект на Садово. Сумата трябваше да е транш към фирма изпълнител от Хале, Германия. Договорът вече се изпълнявал, когато година по-късно се разбрало, че парите въобще не са стигнали до банковата сметка на германците, а са изтеглени от посредник на общината. Йосифов обаче изненадващо изпадна от обвинението на Окръжна прокуратура-Пловдив и се яви по делото само като свидетел. Осъденият бивш кмет вчера не бе открит за коментар.

Санитар прибрал 500 лева за измама с мъртвец

Предишна новина

Битката за съда в Пловдив

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.