Окончателно: Бюлетини и машини на следващите избори

Окончателно: Бюлетини и машини на следващите избори
снимка: БГНЕС (архив)

Окончателно – гласуваме по избор - с бюлетина или машина – на следващите избори. Идеята на управляващите за смесен вот беше одобрена от Народното събрание като част от промените в изборните правила, които парламентът гласува на второ четене. Решението дойде с подкрепата на 109 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а против бяха представителите на ДПС и БСП.

След редица процедурни хватки, поименна проверка и несъгласие по голяма част от точките в законопроекта, депутатите подхвана на второ четене измененията в Изборния кодекс, като за да приемат всички точки, удължиха работното си време.

Още в началото на първия пленарен ден за тази седмица парламентарните групи на БСП и ДПС заявиха, че няма да се регистрират в пленарна зала с цел да не се осигури кворум и по този начин работата на парламента да бъде блокирана. За пореден път опозицията заяви несъгласието с предлаганите изменения в правилата за гласуване. Управляващите обаче успяха да съберат достатъчно депутати за регистрация и работата на парламента потръгна.

Акцент в програмата за днес е гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс. Както „Правен свят“ писа, текстовете минаха на първо четене в пленарната зала на 3 септември, а само преди ден предложенията бяха разгледани и в Комисията по правни въпроси, преди окончателното им гласуване.

След заседанието на правната комисията стана ясно, че идеята на ГЕРБ депутатите за Велико народно събрание да се избират на нов принцип - 200 мажоритарно и 200 пропорционално е останала без  подкрепа. Срещу идеята на управляващите се обяви опозицията в лицето на БСП и ДПС, като дори част от партньорите в управлението – „Обединени патриоти“.

Одобрено обаче беше на следващите избори да гласуваме и с машини, и с бюлетини в секциите с над 300 избиратели, но това няма да се отнася за българите зад граница, чийто секции ще останат без устройства. Същото се отнася и за най-малките избирателни пунктове - тези с под 300 гласоподаватели, а цялата дейност по организацията на машинния вот ще бъде организирана от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Така проектът стигна до пленарната зала. Всъщност във времето между двете четения почти всички парламентарни групи внесоха промени в първоначалните текстове.

Едно от тях беше на ВМРО, което разписваше да отпадне номерът от бюлетината, а да остане само името на партията или коалицията. От партията се аргументираха, че с тази мярка ще бъде преодолян до голяма степен купеният вот, както и ще намалее броят на недействителните бюлетини. Идеята им предвиждаше и да се запази тегленето на томбола в ЦИК за поредността на партиите и коалициите, но да не се изписва номерът, но тя не получи необходимата подкрепа и така бюлетината на следващия вот отново ще съдържа подредба с номера.

Отхвърлена беше и идеята на ДПС за отпадане на текстове за задължително гласуване, както и за възстановяване на стария ред при образуването на избирателни секции в чужбина.

А както вече стана ясно на следващия вот избирателите ще им право сами да преценят как да упражнят правото си на глас – с традиционната хартиена бюлетина или на машина. Устройства за гласуване ще има само в секциите с над 300 избиратели.

Гласуването на промените в изборните правила продължава в четвъртък - 17 септември. 

Още по темата

ЕИСС остава на трупчета до 10 декември

Предишна новина

Любомир Петров остава начело на Апелативна прокуратура-Бургас

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.