Окончателно: Адвокати в еднолични дружества и без задължителни тоги в съда

Окончателно: Адвокати в еднолични дружества и без задължителни тоги в съда

Адвокатите сами ще избират дали да упражняват адвокатска професия и да получават доходите си от нея като физически лица, извършващи независима икономическа дейност, или да го правят самостоятелно чрез еднолично адвокатско дружество, като се възползват от данъчния режим за облагане на приходите от дейността на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Такава промяна в Закона за адвокатурата (ЗА) прие Народното събрание на второ четене.

Народните представители реално допуснаха промените без никакъв дебат, без нито едно изказване и буквално за минути. За разлика от това, по време на заседанието на Правната комисия към парламента, проведено във вторник, обсъждане все пак имаше, като негови гости бяха председателите на Софийския адвокатски съвет адв. Ивайло Данов и председателят на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) Ралица Негенцова. Последните защитиха пред народните представители нуждата от подобно законодателно изменение.

Освен въвеждането на възможност за еднолични адвокатски дружества, с промените в ЗА се премахва и забраната адвокат да бъде управител в търговско дружество, както и изпълнителен директор на акционерно дружество.

По идеята на депутата от ВОЛЯ Симеон Найденов, депозирана между двете четения, за адвокатите вече няма да е задължително да носят тоги в съдебната зала.

С промяна, чл. 40, ал. 7 от ЗА, вече гласи: „Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз може да влиза в съдебното заседание облечен с тога или друго подобаващо на авторитета на професията облекло, изискванията за която се определят с решение на Висшия адвокатски съвет“.

Още по темата

Защо изборът на делегирани прокурори от България е полъх към промяната

Предишна новина

Следователка, нападнала полицай, след запой пред блока, се връща на работа заради изтекъл срок за отстраняване

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Председател | нерегистриран
    0
    -1

    В Окръжен съд - Плевен ще влизат с тоги!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.