Обвинител №1 в България не е безотчетен

Обвинител №1 в България не е безотчетен
Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието

В България се приеха много законодателни гаранции относно отчетността на главния прокурор и изобщо на прокуратурата, включително и съда. Това заяви в интервю за БНР Зинаида Златанова, бивш правосъден министър и бивш ръководител на представителството на Европейската комисия в България, по повод предложението на управляващата партия абсолютно независим прокурор да контролира работата на главния прокурор. Според нея, съдебната власт и в частност прокуратурата у нас не са безотчетни.

"Цялата съдебна власт и в частност прокуратурата не е безотчетна. Главният прокурор се отчита пред парламента и Висшият съдебен съвет, който и сега може да поиска уволнение на главният прокурор по закон. Има такава възможност по реда, по който го е назначил. И тук идва въпросът защо са ни необходими допълнителни гаранции, след като ние и сега имаме механизъм. Той може да бъде отстранен за много по-малко от някакво престъпление, което е извършил, защото той може да бъде отстранен за накърняване на престижа на съдебната власт. Това пише в закона и в Конституцията. Защо ВСС се вижда неспособен, ако се налага да пристъпи към такива действия?", каза още Златанова.

Според бившия правосъден министър предложението за независимо разследване на главния прокурор е повърхностно.

"Това е претупване на въпроса. Просто искаме да се отървем в събота срещу неделя от едно главоболие, което ни пречи. Това главоболие се нарича върховенство на правото. Не е редно такъв въпрос да се решава на коляно. Това е повърхностно, защото няма анализ, няма посочени мнения на юристи, на професори, на практици, на представители на доктрината, на конституционалисти", заяви още Златанова.

Според нея има опасност с предлагането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор да не отговорим на Конституцията и на Венецианската комисия. Бившият правосъден министър подчерта още , че процедурата за избор на този "контрольор" изглежда, че ще e по-облекчена от тази за самия главен прокурор. За Златанова това е неправилно и тя попита – ще има ли състезателност при избора на "контрольора"?

"Другият голям проблем, който трябва да се преодолее е, че нямаме европейския опит… Когато в една демократична държава, каквато е България, процедурите за назначаване на главен прокурор са тежки и бавни, то е защото това е човек, който трябва да бъде подбран така, че да не го подозираме в някакви намерения за извършване на тежки престъпления. Тази презумпция, че този, който стане главен прокурор, от първия си ден на поста ще започне да обмисля как да извършва умишлени престъпления, показва степента на правосъзнание в управляващите, в обществото. Това е недоверие", коментира Златанова.

Тя уточни, че у нас трудно ще намерим точен европейски модел, който да прекопираме, защото това, което у нас се възнамерява да се направи го няма в други европейски държави и трябва да се обмисли по-дълго време.

"В една трета от държавите-членки на ЕС прокуратурата е към изпълнителната власт и тук нямаме проблем да бъдат разследвани прокурори. У нас не е така… Целта е да се направи солиден механизъм, който е убедителен и за българското общество, и за нашите партньори. Има редица конструкции и начини, които другите страни са въвели за отчетност в съдебната система и в частност прокуратурата. В повече случай, които съм проучила, тази отчетност касае предимно професионалната отговорност на прокуратурата и това е причина, когато в една демократична държава се назначава главен прокурор, процедурите да са толкова тежки и бавни. Това е човек, който трябва да бъде подбран така, че ние да не го подозираме в намерения за тежки престъпления", допълни още Зинаида Златанова.  

Конституционният съдия Филип Димитров стигна до зам.-председателския стол във Венецианската комисия

Предишна новина

Дават нови правомощия на НАП, за да събере още 800 млн. лева

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 14
  ИСТИНАТА | нерегистриран
  0
  0

  https://pik.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%B5-news890285.html

 2. 13
  Спрете да се излагате, моля | нерегистриран
  8
  -1

  Ставате за смях не само пред всички независими и мислещи хора в държавата, но и в Европа. наложихте с йиерахичен натиск от прокурори, без гръбнак, главен прокурор, при привидна законност на процедурата и сега очаквате, да излъчите от същите йиерархично зависими и подчинени хора, НЕЗАВИСИМ подчинен, който да разследва другия подчинен. Вие за луди ли ни мислите, или смятате европейците за такива? Моля, спрете да се излагате!

 3. 12
  ZZ-top | нерегистриран
  7
  0

  Ми то хубаво ги ниже сега, ама що като беше министър нищо не свърши?

 4. 11
  ТОЙ | нерегистриран
  9
  -2

  До коментар [#7 #403443Как кой ще го проверява независимия прокурор,нима имате съмнение, само ТОЙ ,ТОЙ и никой друг може да го проверява.Който го назначава ТОЙ ще го проверява и на НЕГО ще служи . останалите са независими зависими и изпълняват. това е положението.останалото е въпрос на съвест, морал,чест ,достойнство , култура, аристократизъм, все качества които според Платон не са характерни за стражата.Особено ,когато е добре платена,не и остава нищо друго освен вярно да служи на....ТОЙ !

 5. 10
  независим е само ТОЙ ! Всички останали сте зависими и мишкувате лицемерно и гнусно,даже аморално. | нерегистриран
  13
  -2

  Права е, не е безотчетен.напълно е отчетен. А какво прави в ЦУМ ? А кой си го избра? А кой го назначи? А кой ги назначава ? А кого пази той ?

 6. 9
  Tribus Verbis | нерегистриран
  18
  -1

  Кааааааалинка, калинка, калинка мая....

 7. 8
  | нерегистриран
  21
  0

  Случващото се свидетелства пряко, че:

  1/ България не е демократична държава;

  2/ ВСС не е независим и не е способен да прилага закона.

  Пишете си каквото си искате, неуважаеми, законотворете си, правоприлагайте, избирайте си се, повишавайте си се, правете си квази-кариерите и биографиите, но истината е, че никой - от нормалните, от обикновените, от простосмъртните, не ви вярва, не изпитва доверие; никой не може да вдъхновите !

 8. 7
  | нерегистриран
  11
  -1

  А кой ще проверява независимия прокурор?

 9. 6
  ? | нерегистриран
  13
  -2

  П.. свят, защо си сменихте заглавието на дописката? НяКой не е бил доволен, май. И къде са първите два коментара?

 10. 3
  главен на главния заради главанаци | нерегистриран
  10
  0

  "защото това, което у нас се възнамерява да се направи го няма в други европейски държави" - следва се пътят на САЩ, чиято правосъдна система няма нищо общо с европейските такива. Холандецът от Венецианската комисия да каже в неговата страна как е?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.