Обвиниха 9 косовари за готвен атентат на мача Албания - Израел


Прокуратурата в Косово повдигна обвинения на 9 мъже за готвен атентат срещу граждани на Израел по време на мача от световните квалификации Албания - Израел миналия ноември, съобщи "Ройтерс".

Опасявайки се от атаки, албанските власти смениха местоположението на въпросния мач, състоял се на 12 ноември 2016 година.

От държавното обвинение в Прищина обявиха, че някои от обвиняемите са били в контакт с Лавдрим Мухаджери, който е изявен член на "Ислямска държава" и действа като самообявил се "командир на албанците в Сирия и Ирак". Смята се, че именно той е наредил за готвените атаки. Полицията предаде, че Мухаджери е бил убит миналата седмица в Сирия.

Задържаната група е планирала и атаки в Косово, насочени към местни и международни институции. В Косово в момента са дислоцирани около 4500 натовски войници, които са натоварени с опазването на мира в страната.

В мазето на единия от задържаните са отркити експлозиви от същия тип като тези, използвани при атентатите в Париж и Брюксел. Наскоро статия в джихадисткото списание "Румия" предупреди страните от Балканите, че групировката "не ги е забравила".

Как хулиганът Ралф да разбере, че България не е дестинация за евтини безобразия

Предишна новина

Лиляна Павлова: Три проверки са разпоредени в НДК

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.