Обвиняемите за радикален ислям искали да помагат на бойците в Сирия


 
"За нас е чест и ще бъдем щастливи, ако отидем да помагаме на бойците в Сирия". Тази реплика е била записана със специални разузнавателни средства (СРС) по разследването срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 души, обвинени в разпространяването на радикален ислям. Вчера в съдебната зала в Пазарджик бяха слушани записи на подслушаните разговори, съобщи bTV. 

Според разследващите обвиняемите по делото са събирали от 20 до 50 лв. от хората в ромските махали на Пазарджик и Асеновград с идеята да помагат на бойците в Сирия. В една от проповедите си Муса заявил: "Поклон пред всички, които залагат бомби и режат глави". От записите обаче не става ясно какво се е случило с парите. Имало е и предложение те да бъдат разпределени между "бедните братя" в България. 

Преди няколко месеца стана ясно, че в прокуратурата е Пазарджик е получен отговор от австрийските власти, че Ахмед е бил част от международна терористична организация. Според данните за период от осем месеца между 2013 и 2014 г. той е посещавал 10 пъти основната терористична клетка в Грац, Австрия. Той е контактувал лично с тамошния ръководител Дахмид, твърди се в документа, като двамата са имали контакти и с друга терористична клетка в Германия. 

Според прокуратурата от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. той е проповядвал чрез "Фейсбук", организирал е издаването на книгата "Науакиду`л Ислям" (Вероотстъпване) и е произнасял проповеди в пазарджишката джамия Абу Бекир. В социалната мрежа Муса е публикувал снимка на фона на знамето на "Ислямска държава". 

Българин във Великобритания съди "Ситибанк" за расова дискриминация

Предишна новина

Лозан Панов не е поискал информация за нуждите на спецсъдилищата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.