Образуваха 9 досъдебни дела във Варна


9 досъдебни производства е образувала Апелативна прокуратура - Варна за нарушаване на политическите права на гражданите при провеждането на местните избори и националния референдум. Заради нарушения на изборния процес и провокиране на конфликтни ситуации 2 членове на СИК в Белослав са преместени на други работни позиции, след сигнали до Общинската избирателна комисия. Член на секция в село Страшимирово е преместен, след като е установено, че отваря бюлетините и се запознава с вота на избирателите. На друга позиция е преместен и член на СИК, за когото е сигнализирано, че провокира конфликтни ситуации.

Подадени са и други два сигнала до ОИК – Белослав, като в единия се алармира за грешно сгънати бюлетини, в резултат на което вотът на избирателите става явен. В другия се посочва, че кандидат за кмет на Страшимирово и съпругата на негов опонент посрещат гласоподаватели пред секцията и провеждат агитация. 7 кандидати за общински съветници от Девня и двама от Ветрино са били разпитани от полицията по сигнали за купуване на гласове. Сигналите са подадени на тел. 112. Претендентите за местната власт са отведени за разпити, но в нито един от случаите не е установено реално купуване на гласове или други нарушения на изборния процес. След като са разпитани кандидатите са освободени.

По информация от ОИК-Варна, общият брой гласували в oбщина Варна към 17часа на изборите за кметове и общински съветници е 102 092 души, което показва активност на гласоподавателите от 35,95%. За националния референдум са гласували 93 098, което е 31,15% от имащите право на глас.

И вълкът сит, и агнето цяло: ЦИК призна, че Борисов е агитирал, но не го глоби

Предишна новина

Най-фрапантните нарушения в изборния ден

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.