Обжалват в съда награда за покойния митрополит Кирил


Варненският административен съд ще бъде сезиран с жалба срещу решението на общинския съвет в града да присъди посмъртно Голямата награда "Варна" за принос в културата на покойния митрополит Кирил. Това заяви шефката на литературен клуб в града Кръстина Манолова, която остро възрази срещу номинацията.
Фигурата на дядо Кирил нажежи страстите на тържествената сесия на ОбС, посветена на призовете за култура и изкуство, давани всяка година за 24 май. В спора се включиха общественици, журналисти, бизнесмени, но не и самите общинари, които вземат решението.
Противниците на номинацията на покойния митрополит твърдят, че има направени процедурни нарушения. Например, че предложението, внесено от Тракийските дружества в България, е за удостояване на дядо Кирил посмъртно с титлата "Почетен гражданин на Варна", а не за награда "Варна".

Общинарите не можаха да обяснят как се е стигнало до трансформацията, а в протокола на комисията по предложенията също нищо не е вписано.
Повечето общественици твърдят, че Кирил не можел да бъде наречен творец, защото е издал само две книги. Едната е сборник с научни доклади "Принос на Руската православна църква за освобождението на България от турско робство 1876-1878 г.", а другата е историческа студия "Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България".
Според защитниците на наградата за Кирил процедурните нарушения не са пречка той да бъде удостоен с нея, защото е направил много за духовния живот в епархията и е ремонтирал редица църкви в региона.
Няколко художници обаче напомниха агентурното минало в ДС на духовника, който се удави през миналото лято. В отговор председателят на ОбС Иван Луков прекрати дебатите, мнозинството съветници одобриха наградата, само шестима се въздържаха.
Кръстина Манолова веднага заяви, че ще го обжалва в съда. "Ако тези хора взимат решенията си в разрез с правилата и ако тази награда не отива при човек на изкуството, какъв е смисълът от нея?! Звучи обезсърчаващо за реалните варненски творци", възмути се Манолова.

Бивш редактор на "Нюз ъв дъ уърлд" призна за подслушването

Предишна новина

Върховният съд в Рим: Берлускони е работил с Коза Ностра

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.