Обитателите на Салтанат съдят Варна в Страсбург


Собственици и наематели на имоти в местност Салтанат ще заведат дело срещу община Варна в Европейския съд в Страсбург. Това съобщи за "Твоят ден" Кирил Киров, адвокат на сдружението, което представлява интересите им. "Наели сме престижна правна кантора, която да подготви жалбата. В момента се събират данните за материалните щети от всеки поотделно, а след това ще преценим и размера на неимуществените вреди", обясни Киров.

Искът е заради заповедта на кмета на Варна Иван Портних от 11 ноември м.г, с която се забрани изцяло движението на автомобили в Приморски парк, където се намира и местността Салтанат. Жалбата ще обхваща периода от налагането на ветото до 24 април т.г., когато Върховният административен съд забрани на общинска полиция да налага глоби на автомобилистите в Морската градина. Определението на магистратите е окончателно и собствениците на имоти го считат за край на процедурата в България.

Съдът в Страсбург разглежда само дела, които са приключени в местните съдебни системи. "Делата срещу заповедта по същество все още не са разглеждани, но предварителното изпълнение бе спряно, а общинските власти продължаваха да глобяват", обясни Киров. Той допълни, че от 24 април досега няма нито един глобен шофьор, който е паркирал на паркомясто или асфалт.

Междувременно сдружението получило писмо от Министерството на инвестиционното проектиране, в което се казва че Салтанат е местност, която попада в Приморска зона, а не в Приморски парк.

Това дава основание на собствениците на имоти да поискат промяна в Общия устройствен план (ОУП) на Варна, която да промени предназначението на територията от зоологическата градина до стените на "Евскиноград" от "зелена зона" в "урбанизирана територия с висок процент на озеленяване".

"Това е фактическата обстановка, такова бе и становището на Експертния съвет по устройство на територията, но се взе политическо решение тази на практика градска зона да се впише като парк. Това няма как да стане и ще се разбере много ясно при опита да се направи паркоустройствен план на тази територия", казва Кирил Киров.

Кунева: "Южен поток" е нарушение на европейското законодателство

Предишна новина

Посредниците за работа в чужбина няма да регистрират договорите си

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Данаил Лазаров | нерегистриран
  4
  -3

  Това са една банда от алчни за пари "хора", който са толкова заслепени от парите, че дори не съзнават, че с действията си един ден внуците им няма да има къде да играят, къде да се разхождат без присъствието на коли и т.н.. Ще трябва да стоят затворени само в пределите на скандалните кооперации, които алчните им и безскрупулни дядовци са построили на територията на Парка на Варна, превръщайки го в пореден жилищен квартал на града!

  Тези алчници нагли, не мислят и явно не осъзнават, че жилищни квартали във Варна има много, но Парк има само един! И вместо те също да искат и да гледат този Парк да се разширява с цел да може хората с велосипеди да спортуват на по-голямо и обширно място, необезпокоявани от автомобили и на чист въздух, те в манията си за пари целят точно обратното, и гледат да смаляват Парка, колкото се може повече за да могат те да строят повече кооперации там и да вземат повече пари от продадените на чужденци имоти!

  Един ден като умрат, ще си носят парите сякаш на ония свят с тях....!

  Човешката алчност няма граници!

  Това показва, колко са алчни и безотговорни тези прословути "бизнесмени", които мислят само за себе си и само за момента.

  Такива "хора" дори нямат място сред обществото, а по скоро трябва да са на друго място, където парите и властта нямат никаква стойност...! В "мази" без прозорци!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.