Обиден от Ердоган на съд, че го обидил


Известен турски скулптор, който осъди Реджеп Ердоган за обида на своя творба, сега рискува над 4 години затвор за обида на президента, съобщи АФП.

През март съд в Анкара нареди на държавния глава да плати на Мехмет Аксой 10 000 лири (3500 евро), защото нарече "чудовищна" неговата скулптура "Паметник на човечността", целяща да подтикне към помирение Турция и Армения. Тя е издигната в граничния град Карс, където при визита през 2011 г. Ердоган я заклейми и поиска от местните власти да я демонтират, защото с 30-те си метра височина засенчвала гробницата на ислямския учен Хасан Харакани.

Сега обаче прокурор в Истанбул иска 56 месеца затвор за Аксой, защото обидил президента, като намекнал, че той има незаконни доходи. Запитан какво ще прави с парите, получени като обезщетение от Ердоган, той заяви: "Никога няма да правя скуптура с мръсни пари". Това изглежда бе разчетено като подкрепа за обвиненията в корупция срещу Ердоган и обкръжението му от 2013 г. "Думите ми не целяха обида на президента. Просто тези пари ми дойдоха ей така, а не бяха спечелени с труд на челото", обясни Аксьой.

Правната комисия прие, че 400 хиляди подписа са достатъчни за референдум

Предишна новина

ВСС избира председател на Градския съд

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.