НС заседава във Велико Търново по повод 140 години от приемането на Търновската конституция

НС заседава във Велико Търново по повод 140 години от приемането на Търновската конституция
Музеят "Възраждане и Учредително събрание"

С тържествено заседание във Велико Търново Народното събрание отбелязва 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Музеят "Възраждане и Учредително събрание" ще отвори врати за тържественото заседание, което ще ознаменува 140 години от началото на българската държавност и свобода. В залата на Учредителното събрание възстановка на събитията ще пренесе народните представители и официалните гости в събитията от 1879 година, когато представители на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция, съобщава БНР.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие заседанието със звънеца на Учредителното събрание - запазена реликва, датираща от XV век. Речи ще произнесат председателят на парламента и лидерите на всички парламентарни групи. Ще прозвучи и обръщение на 44-ото Народно събрание към българския народ от младите народни представители. Събитието ще бъде предшествано от молебен в катедрален храм "Рождество на Света Богродица".

На тържественото заседание са поканени президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, ръководителите на Върховния административен и касационен съд, главният прокурор, омбудсманът, членовете на Конституционния съд и представители на различни вероизповедания.

Кулминацията на тържествата по повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция ще бъде тържествената заря-проверка и аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина". По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във вторник, във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция.

ЕС одобри спорната реформа на авторското право

Предишна новина

Главният прокурор: Желая малко повече българщина и повече от това, което ни обединява

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.