НС прие промени в Закона за личната помощ

НС прие промени в Закона за личната помощ
Снимка: Pixabay

214 млн.лева са предвидени за лични асистенти догодина. От тях ще могат да се възползват около 80 хиляди деца и хора с увреждания с най тежките степени. Това стана ясно, след като Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за личната помощ, пише ''Монитор''. За промените гласуваха 91 депутати , против бяха 48 народни представители, въздържаха се трима депутати. 

Част от текстовете предвиждат помощните средства за хората с увреждания да се поемат на Националната здравноосигурителна каса от края на следващата година. Промяната се налага, тъй като законът предвижда от 2021 г. право на лични асистенти да имат всички хора с трайни увреждания. Новият момент в закона е добавянето на една категория – хората над 18-годишна възраст с ТЕЛК между 70% и 89%.

Законът предвижда да бъде гарантирано финансиране на общинските администрации, включително за подобряване на административния капацитет при предоставянето на лична помощ в грижа за гражданите. Промените касаят 670 хиляди хора с увреждания.

"92 млн. лева са парите за лична помощ за тази година, а за 2021 година - 214 милиона лева. Коефициентът на заплащане на асистентите ще остане 1,2,  но се увеличава минималната заплата през 2021 година се увеличава, така че личните асистенти ще получават по-високо заплащане", обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ и бе категорична, че със закона не се отнемат права.

В самото начало на дебатите Антон Кутев от БСП предложи промените в  закона за личната помощ да не се разглежда, което  не беше прието. Според него с измененията законът се "осъкатява" заради това че ще се плаща за асистентска помощ в работни дни до 168 часа на месец.

Още по темата

Сърбия може да наложи ваксинацията срещу COVID-19 със закон

Предишна новина

Прокуратурата иска проверка за недостиг на лекарства в болниците и аптеките

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.