Нови мерки в нова заповед: Гимназисти и студенти ще се обучават само онлайн

Нови мерки в нова заповед: Гимназисти и студенти ще се обучават само онлайн
Костадин Ангелов, министър на здравеопазването, снимка: БГНЕС

Нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов въвежда нови, по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19.

От 29 октомври, за 14 дни (до 12 ноември), се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование.

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения; груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование; занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души. Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %.

Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки.

Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект.

Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. 

Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Испанската съдебна система в обувките на България

Предишна новина

Европол пусна снимките на 19 опасни изнасилвачи

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #1 от "необходимо е | нерегистриран":
  Съдебната система да върне парите за дрехи. 2600 лв по 15 000 лица-са около 40 млн лева. парите да бъдат дадени на лекарите!

  Искаш ли едни черни шортета с бели ивички, останаха ми от предучилищно преди 45+ години, не ги ползвам, стават за аутсайдери.

 2. 2
  Призовкар | нерегистриран
  2
  0

  А ние, дето всеки ден сме по улиците без никаква защита какво да правим? Нас кучета ни яли, не са ни осигурили и една маска! Ние не сме ли на първа линия? Кога някой ще помисли и за нас???

 3. 1
  необходимо е | нерегистриран
  0
  -4

  Съдебната система да върне парите за дрехи. 2600 лв по 15 000 лица-са около 40 млн лева. парите да бъдат дадени на лекарите!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.