Нов закон може да блокира Skype и Gmail в Русия


"Скайп" и Gmail са заплашени от забрана в Русия, предаде "Лента.ру". Опасността е напълно реална, ако комуникационната мрежа и електронната поща на "Гугъл" не се подчинят на антитерористичния пакет от закони, приет окончателно от Думата на трето четене във вторник.

Съгласно пакета чуждестранните интернет фирми и електронни пощи, както и размяната на мигновени съобщения в Русия се задължават да осигуряват запазване на данните за ползвателите на руска територия в продължение на половин година. Това важи както за руски, така и за чуждестранни компании.

Дейността на чуждите мрежи може спокойно да бъда блокирана, ако те откажат да изпълняват новия закон, смятат експерти. Думата прие поправки към Закона за информацията, информационните технологии и защита на информацията. Той задължавава компаниите, осъществяващи дейност по предаването на електронни съобщения на ползватели на интернет, да съхраняват за шестмесечен срок информация за всички предадени съобщения. При това тази информация трябва да се съхранява на територията на Русия. Това означава в страната да бъдат разположени сървъри, архивиращи изпратената за половин година информация по интернет.

Законът освобождава от задълженията лицензирани комуникационни оператори, включително интернет доставчици, а също така и държавните информационни системи.

Така информация за кореспонденцията ще трябва да пазят интернет компании, притежаващи електронна поща, услуги за мигновени съобщения, известни още като месинджъри (messengers), интернет телефонии, а също така и социалните мрежи.
Законът не прави разлика дали компаниите са чужди или руски. Така местните "Яндекс", "Рамблер", "ВКонтакте" и "Мейл.ру" ще трябва да пазят информацията наред със западните "Гугъл", притежаваща пощата Gmail и видеосервиза YouTube, "Фейсбук" и "Майкрософт", която е собственик на "Скайп".

Руските държавни органи обаче не разполагат с инструменти, които да осигурят изпълнението на новите закони от страна на чуждите интернет компании, отбелязва "Лента.ру". Тези компании са регистрирани зад граница, а технологичната им инфраструктура също е извън пределите на Русия.

Именно затова сериозно се обсъжда вариантът достъпът до услугите им на руска територия да бъде блокиран, ако "не слушат", отбелязва експертът Константин Трапаидзе. Това е единственият начин те да бъдат накарани да се подчиняват на закона. Същевременно Трапаидзе смята, че до силово решение няма да се стигне, тъй като евентуално блокиране, дори и за кратко, на достъпа до Gmail или "Скайп" например би било проява на откровен изолационизъм от страна на Русия.

Как параграф 12 стана параграф 22

Предишна новина

Любомир Павлов се отказа да съди Бареков за клевета

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.