Нито едно дело за корупция не "заля" спецсъда


 

Нито едно дело за корупция по високите етажи на властта не беше внесено в Специализирания наказателен съд вчера, когато тези дела смениха подсъдността си и вече се гледат там. От съда обясниха пред "Сега", че технически нямало как да се случи да има внесено дело още в първия ден от действието на промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, които прехвърлиха делата. Освен това висящите пред другите съдилища процеси ще се довършат в тях.

Миналата седмица председателят на спецсъда Георги Ушев изчисли, че очакваният прилив на дела към спецсъда ще е над 2000. Досега постъпленията са около 4600 дела годишно. Затова и Ушев поиска в институцията да бъдат разкрити още 15 щатни бройки за магистрати.

Промените в НПК, които прехвърлиха делата за корупция към спецсъда, бяха приети с голямо бързане през лятото въпреки всички възражения. Тогава не беше представен анализ колко са на брой, а наскоро от Софийския градски съд изнесоха справка, че става дума за под едно дело месечно. 

За сметка на това с нови спешни промени в Закона за съдебната власт парламентът отпусна по 6 заплати бонус на магистратите и служителите в специализираните съдилища и прокуратури. Тези промени още не са обнародвани в "Държавен вестник".

Някои въпроси относно потребителските договори, сключвани от разстояние по електронен път

Предишна новина

ЕК съгласна да наблюдава правосъдието на всички

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.