Нито една камера не засекла бягството на Шатката и Гевара


Нито една камера във и около софийския затвор не е засякла бегълците Николай Николов-Шатката и Хосе Гевара.

Затова седми ден след изчезването им разследващите продължават да работят по няколко версии как точно лишените от свобода са се измъкнали незабелязано.
Засега е сигурно, че те са се качили  на кола, която вероятно ги е чакала пред затвора. Самият автомобил обаче също не бил заснет от камерите. Другата версия е, че колата, снабдена с полицейска лампа, успяла да ги "натовари" още в двора на следствения арест на ул. "Майор Векилски".  За Шатката и Хосе не било трудно да "надхитрят" камерите, защото като парнаджии те имали далеч по-свободен достъп до помещенията и двора от останалите си "колеги".

Осъденият на 20 г. решетки за убийство на наркодилър Шатката и Хосе, подсъдим за дързък грабеж на 65 000 лв. в прохода Хаинбоаз, успяха да се измъкнат от софийския затвор на 30 април между 17 и 18,30 ч. За бягството им се разбра обаче едва по време на вечерната проверка в 20,30 ч, а полицията била уведомена четири часа по-късно. Това им е дало неколкочасова преднина пред преследвачите и може би са напуснали страната около полунощ на 1 май", смята разследващ.
Вероятно още месец по-рано Шатката започнал подготовкта за бягството. Той оглеждал местата, където са разположени камерите, и правил план.
Все още обаче не е ясно защо включил и Хосе, тъй като двамата изобщо не били близки. Познавали се покрай парното. Хосе отговарял за котелното, разположено до затворническата болница, а Шатката - за това до следствения арест, което се намира до служебния вход на администрацията.
Вероятно Хосе е научил за подготовката на бягството и Шатката бил  принуден да го  включи в  заверата, смята полицай.

Не било изключено обаче бандитът от Брезник да е потърсил помощта на Хосе Гевара заради финансовите му възможности и контактите му с престъпници от различни страни. Гватемалецът бил близък с косовски наркотрафиканти, а освен това лежал в затвор в Испания. Всъщност чужденецът попада у нас през 2010 г. точно благодарение на приятелството си с българин, излежавал наказание там.  Досега били разпитани десетки затворници. Показанията им обаче не помагали много на разследването. Сред първите разпитани бил приятелят на Шатката - серийният убиец от Перник Станислав Ангелов-Сиси.

През август двамата пропяха срещу групата за мокри поръчки, известна като Килърите 3. Според прокуратурата тя се ръководи от Васил Василев-Бай Васо, баща на убития ъндърграунд герой Васил Арараски-Райко Кръвта. "Бягството на Шатката няма да попречи на делото, защото той вече е дал показания пред  съдия",  казаха от прокуратурата.
Полицаи не изключват вероятността бегълците да са се измъкнали през страничния служебен вход на следствения арест около 17 ч, когатоадминистрацията напуска затвора. Те се възползвали и от проливния дъжд, който по това време се изсипа над София.

Проверява се вероятността вътрешен човек да им е помогнал срещу заплащане или с нехайството си, казаха от полицията. "Малко вероятно е някой срещу пари да се е навил, но при всички случаи двамата са си платили, за да се уредят да работят в парните помещения", смятат от полицията.

Шатката попада в софийския затвор през лятото м. г. Преди това е в затвора в Бобов дол, но не бил доволен от съкилийниците си.
Софийската районна прокуратура е образувало досъдебно производство за бягството, казаха вчера от институцията.

Очаква се утре ръководството на правосъдното министерство да реши какви наказания да наложи на надзирателите, които били на смяна по време на бягството.
Между трима и  петима ще бъдат  уволнени,  а други ще получат различни административни наказания, смятат запознати. Откакто станал инцидентът, в министерството се провеждали постоянни съвещания за затягане на дисциплината в затворите.

"Зачестилите напоследък бягства се дължат на грешки в състава, небрежно носене на службата, което не би трябвало да се случва", заяви вчера пред Би Ти Ви бившият шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Петър Василев. Според него Шатката нямал шанс навън. "Единственото, което му дава шанс за някакъв живот, е да избяга в чужбина или в страна, с която нямаме спогодби за трансфер", смята Василев. "Засега няма нито едно доказателство, че бягството е осъществено чрез услуга, предоставена от служител", добави той.

По думите му, ако беглец не бъде заловен в първите 48 часа по пресни следи, той може да се задържи навън около месец, два, три. През първите две денонощия се търсели контакти с близки хора. "Тези не са такива. Хитрият затворник повече от месец стои затворен на друго място, за да може да отшуми скандалът", обясни Василев.

Дадоха на прокурор германец, пошегувал се с Бин Ладен

Предишна новина

Турция съди 255 души за протестите в парка "Гези"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.