Николай Марков: Новият Закон за НСО ще узакони нередностите, вършени досега


Досега Националната служба за охрана (НСО) е работила в условията на правен вакуум, но вместо да запълни тази празнина, новият Закон за НСО ще узакони вършените досега нередности. Такова мнение изказа бившият офицер от НСО Николай Марков в неделя пред БНР.

"Когато има вакуум на законодателство, регламентиращо дейността на НСО, се дава възможност на хора, които имат повече власт от други да своеволничат, включително и служители. Честа беше практиката хора, употребили алкохол, да карат, защото автомобилите на НСО не се спират за проверка. Законът за движение по пътищата изключва ли автомобилите на НСО или които и да е автомобили в държавата от спазването на Закона за движени по пътищата? Новият Закон за НСО узаконява всичко, което се е вършило досега. Всички нередности, които са вършени, са вписани в правен вид, така че те вече имат право на това", каза Николай Марков.

"Вменени са военни и полицейски правомощия на всеки служител по силата на този закон. Даването с лопати на правомощия на когото и да е в държавата невинаги води до добър резултат. Същото е по отношение на широката преценка на служителите да имат законово основание да преценяват виновност на пътното платно. Това е абсурдно, защото нито един служител няма такава квалификация", коментира още Марков.

Спорният нов закон за НСО бе приет основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС, след което президентът Росен Плевнелиев го пусна, въпреки призивите на граждански активисти да наложи вето. По-голямата част от неофициалните коментари са, че този закон е поредната отстъпка, направена от управляващите спрямо ДПС, чийто почетен председател Ахмед Доган се ползва от услугите на държавните гардове.

Конституционният съд изобщо не бърза със съдебната реформа

Предишна новина

В германските затвори – сам в килия и по домашни чехли*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.