Николай Кобляков: Условията на Ареста в София са по-добри, отколкото в студентската ми квартира


Руският правозащитникНиколай Кобляков, който е и член на базираната в Париж асоциация "Русия свободи" беше задържан тази седмица в София по искане на Интерпол, при проверката на документите си на летището.

За "Хоризонт" той разказа за първите минути от задържането:

30 минути по късно ми представиха фиша на ИНТЕРПОЛ, на който беше моята снимка и казаха, че трябва да прекарам в ареста 24 часа. Този арест беше точно пред паспортният контрол. Там не беше комфортно, нямаше прозорци, вратата беше само с решетки и всеки, който минаваше покрай нея можеше да види, че използвам тоалетната например.

По- късно Кобляков беше освободен с мярка за неотклонение "подписка". За "Хоризонт" той сподели, че условията в килията в нашето следствие са по-добри от общежитието, в което е живял като студент. Обстоятелствата около задържането си и обвиненията на прокуратурата към него като той определи като "много странни". В искането за арестсе посочва, че той е извършил престъпление, описано като измама.

Всичко написано във  втория документ, който беше получен по късно, също не е ясно. В него фигурираше някаква сума, за която се твърдеше, че дори не била открадната, а че съм бил откраднал правото за нея. Написано е доста странно.
Председателя на асоциацията "Русия-свободи"Алексис Прокопиев сподели, че до петък в асоциацията не са получили никакъв документ от българските власти. България не трябва да екстрадира Кобляков в Русия, категоричен е той.

Еврокомисията настоява за бързо решение на проблема с КТБ

Предишна новина

Полицаи, наказани заради Лясковец, съдят МВР

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.