Председателят на КПКОНПИ:

Никоя съсловна организация не може да се изказва от името на всички*

Никоя съсловна организация не може да се изказва от името на всички*
Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, снимка: БГНЕС

Опитвате ли да се месите в работата на Съюза на съдиите в България?

Направих си труда да разгледам сайта на съюза. Беше ми интересно колко съдии стоят зад организацията и нейното становище - 5, 10, 15, 200, 1000, 2000. Познавам доста съдии, голяма част от тях не са членове на съюза, други от години не са плащали членския внос, което също означава, че са го напуснали. За мен беше голяма изненада, че в раздела членове на съюза няма имена, а пише, че информацията се актуализира. Информацията колко съдии представлява съюзът се оказа свръхсекретна.

След като се запознах с устройствения му правилник, установих, че той има няколко органа. Един от тях е Общото събрание. Според мен е редно, когато се приема становище, което се изпраща в ЕК, НС и ВСС, то да е взето от Общото събрание. По правилата на самия съюз 30 дни преди свикването трябва да бъде изпратена покана до членовете. Очевидно случаят не е такъв. Становището дойде два дни след като казах публично моето мнение.

Мъча се да разбера кой стои зад това становище. Управителният съвет ли, който е от двама души - председател и секретар – така пише на сайта на съюза на съдиите, или пък ръководството, което е от седем – информация отново от сайта. Вероятно то е от тях, но може ли седем души да изземват правото да говорят от името на всички членове.

В становището има доста непрецизно написани неща според мен и мисля, че ако в писането му участваха всички съдии, текстът нямаше да е такъв.

Никоя съсловна организация не може да се изказва от името на всички. Да не се окаже накрая, че становището е дело на двама-трима съдии.

Явно много сте се разгневили?

Не може в документ, който се изпраща до ЕК, Народното събрание, ВСС, да се казва, че изразява становището на една институция, след като не е взето мнението на всички. Доста съдии ми се обаждат през последните дни, за да ми кажат, че не припознават становището на съюза.

В него се внушава, че съм казал, че българският съд е зависим и обвързан. Какво общо има зависимостта и обвързаността с това, че има неверни твърдения. Малко ми звучи като гузен негонен бяга. Аз не съм обвинил никого в зависимост, ако някой се чувства така, ми се вижда доста странно. Аз просто направих един професионален коментар на юрист по конкретен акт на съда.

Защо не направихте възражения пред съда?

Защото не беше поискана нашата позиция. Можеше да се насрочи открито заседание и тогава да кажем аргументите си, че директивата не е приета, че не е вярно, че само на човек с влязла в сила присъда може да се отнеме имуществото съгласно директивата. Самата директива предвижда, че и на някого, който е избягал или се укрива, може да му се конфискува имуществото, без спрямо него да има влязла в сила присъда. Щях да го кажа пред съда, а не пред медиите. Но съдът не ни попита, а възприе безкритично позицията на ответната страна.

*Препечатваме със съкращения интервюто на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред в-к "24 часа"

Още по темата

Прокуратурата ще иска задържане за срок от 60 дни на българин, обвинен в измама и експорт на стоки без лиценз за Сирия

Предишна новина

Съдът отмени оправдателна присъда на двама мъже за изнасилване на непълнолетна

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  ПреподавателЯт | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #1 от "Студента | нерегистриран":
  Тоя що си не гледа корупцията?!

  Още едно време не ставаше за нищо. Как иначе ще го изберат на такъв пост, пък не стига отгоре и за по-сигурно му приеха закон за плашене на врабците на село.

 2. 7
  Запознат | нерегистриран
  10
  -10

  И Мурзилка, и Чебурашка са големи смешници. Ако това е капацитетът на ССБ, Главният ще ги попилее. Той ги и попилява де, където ги хване!

 3. 6
  Мурзилка /Весислава/ | нерегистриран
  11
  -8

  Капацитетът на Чебурашка /Атанасов/ е под необходимото ниво. Виж ушите му са големи. Как го сложихме баш него! Ама то други балъци не останаха.

 4. 5
  ЧЕБУРАШКА И МУРЗИЛКА | нерегистриран
  11
  -8

  Те са сътворили писмото на ССБ. Мен никой не ме е питал.

 5. 4
  | нерегистриран
  8
  -9
  До коментар #3 от "Челно | нерегистриран":
  Георгиев просто каза на глас една истина, която колегите знаят от години - т.нар. Съюз на съдиите включва стотина активни членове, а "становищата" и останалите им "прозрения" и публични ходатяйства са дело наистина на една шепа зависими и корумпирани люде!

  С една дума - мръшляци и гниляци за обща употреба...

  И интересно как най - корумпираните се оказват свързани със ССБ!? Ето и в АСпНС - тези корумпираните дето непрекъснато се замесват в скендали - Врачева и Колева - писаха писмо в подкрепа на Лизан начело с Росенова. Отбор юнаци!

 6. 3
  Челно | нерегистриран
  14
  -10

  Георгиев просто каза на глас една истина, която колегите знаят от години - т.нар. Съюз на съдиите включва стотина активни членове, а "становищата" и останалите им "прозрения" и публични ходатяйства са дело наистина на една шепа зависими и корумпирани люде!

  С една дума - мръшляци и гниляци за обща употреба...

 7. 2
  Работа | нерегистриран
  17
  -13

  Изглежда господин Георгиев има много свободно време, та се занимава с изучаване на интернет страницата на ССБ и с „устройствения правилник” на организацията. За негово сведение съдиите, които са декларирали членство този съюз не са строго секретна информация, а могат да се видят на сайта на ВСС. Всяко следващо интервю, все по-голямо излагане

 8. 1
  Студента | нерегистриран
  15
  -9

  Тоя що си не гледа корупцията?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.